luni, 30 iunie 2014

După ce au prăznuit în biserică „Inălţarea Domnului” clopotele au sunat din nou şi enoriaşii din Agnita cu preoţii în frunte s-au îndreptat spre Parcul Eroilor „Axente Lene” pentru  a aduce un omagiu celor ce şi-au jertfit viaţa pentru apărarea neamului.
În faţa monumentului pe care sunt înscrise numele eroilor agniţeni, români şi saşi, căzuţi în cele două mari războaie mondiale, au venit şi  primarul Ioan Dragoman, consilieri locali, elevi profesori şi reprezentanţi ai instituţiilor din oraş cu coroane de flori.
Ceremonia a început cu intonarea imnului naţional „Deşteaptă-te române” de către corul „Sf. Nicolae”, după care s-a intonat imnul eroilor ”Presăraţi pe-a lor morminte” pe ritmurile căruia coroanele de flori au fost depuse pe soclul monumentului.
S-a oficiat apoi o slujbă religioasă pentru pomenirea celor care au murit „pentru neam şi ţara lor”.
Despre semnificaţia acestei zile, de două ori sfinte pentru români, a vorbit preotul Ioan Jurcă, menţionând că neamul românesc îşi datorează existenţa acestor eroi care, la fel ca Brâncovenii, prin jerfa lor pot fi consideraţi martiri, dându-şi viaţa nu numai pentru patrie ci şi pentru credinţa strămoşească.
Un moment emoţionant, aplaudat de cei prezenţi, a fost invitarea d-lui Mihai Moise, veteran de război, de către părintele Ioan Jurca în faţa monumentului. Mihai Moise a împlinit în luna aprilie 92 de ani şi este ultimul veteran de război din Agnita.
Ceremonia organizată de „Ziua eroilor” s-a  încheiat cu păstrarea unui moment de reculegere în memoria celor omagiaţi.
I.Bârsan