„Să-ţi spui bucuriile prietenilor şi necazurile duşmanilor, ca să se bucure şi ei”
Au fost foarte mulţi prieteni ai familiei Curceanu, invitaţi să se bucure de inaugurarea pensiunii „Elisabeta” şi au venit cu plăcere şi curiozitate să vadă cum arată construcţia începută în urmă cu patru ani, într-un loc aflat lângă un monument ridicat în timpul împăratului Franz Ioseph I şi marcat, pe şosea, cu un panou ce anunţă călătorii că au trecut prin centrul ţării.
Nu numai cele două elemente conferă valoare locului pe care s-a ridicat pensiunea cât mai ales peisajul care li se prezintă celor care se opresc aici. Este comparabil cu locul din mijlocul unei expoziţii cu multe tablouri frumoase. Este locul din mijlocul ţării, de unde privind depărtările, imaginaţia prinde aripi închipuind tablouri cu dealuri îmbrăcate în păduri, cu poieni înflorite şi cu munţii Făgăraşului pe fundalul orizontului.
După ce şi-au spălat privirile cu frumuseţile naturii, invitaţii au fost poftiţi de pe terasă în local, pentru a admira şi interiorul acestei construcţii, ce atrage privirea trecătorilor. Aici au descoperit un spaţiu primitor, mobilat cu bungust şi mai ales foarte luminos. A urmat povestea acestei construcţii ce dă valoare locului şi la rândul ei primeşte valoare de la natura ce o înconjoară.
Povestea a început cu descoperirea acestui loc şi apoi cu ideea înfiripată că aici pot poposi turiştii şi se pot relaxa, în timpul liber agniţenii şi localnicii din apropiere. Ideea s-a transformat în vis, visul în dorinţă şi aşa, pas cu pas, s-a ajuns la fapte.
Un mare avantaj a fost că şi Elena şi Radu erau implicaţi în proiecte de dezvoltare urbană şi rurală, cu fonduri europene. Radu căuta fonduri pentru dezvoltarea oraşului Agnita şi soţia lui era implicată în elaborarea de proiecte pentru firme, pentru persoane fizice şi pentru localităţi. Aşa că au ştiut cum să facă un proiect şi pentru ei.
N-a fost simplu. Documentele necesare pentru primirea fondurilor europene sunt cuprinse în zeci de bibliorafturi, însumând câteva mii de pagini, toate analizate de mai multe ori, de către mai multe persoane, cărora li s-a explicat de mai multe ori conţinutul lor. Au fost solicitate documente azi, cu termen de depunere ieri.
Despre aceste probleme Radu Curceanu n-a vorbit mult dar a vorbit şi a insistat foarte mult despre prietenii care i-au fost alături, mai ales în momente dificile, care l-au ajutat chiar punând mâna pe unelte cu coadă de lemn, deşi profesional munceau cu pixul şi tastatura calculatorului. Cu multă transpiraţie proprie şi cu ajutorul prietenilor, Radu şi soţia lui au reuşit să realizeze o bijuterie în mijlocul ţării, un loc în care, suntem convinşi că vor poposii mulţi turişti străini ce vor admira frumuseţea României şi a românilor ospitalieri.
Pensiunea „Elisabeta” este gata să-şi primească oaspeţii şi prietenii celor care au ridicat-o s-au bucurat şi se vor mai bucura de această frumoasă realizare.
Mai sunt de făcut multe lucrări până când pensiunea şi spaţiul ce o înconjoară vor fi aşa cum au visat şi cum le doresc proprietarii lor dar mai sunt şi prieteni care să se bucure de o atmosferă plăcută.
În ceea ce-i priveşte pe cei care se bucură de necazurile altora, aceştia, chiar dacă nu au motive, le inventează, pentru că asta-i plăcerea lor.
Până una alta, în spaţiul turistic al României a apărut o pensiune ce pune în valoare frumuseţea Văii Hârtibaciului şi pentru asta merită să ne bucurăm.
I. Bârsan
luni, 30 iunie 2014