duminică, 1 iunie 2014

Pentru prima dată pe meleagurile țării noastre, peste 50 de turiști singaporezi s-au delectat cu bucate tradiționale și au deprins din tainele meșteșugurilor populare de pe Valea Hârtibaciului.
Popasul făcut la Alțâna, face parte dintr-un tur pe care turiștii asiatici l-au făcut la începutul lunii mai în Transilvania. Programul pregătit de organizatori în comuna de pe malul Hârtibaciului a inclus concert de orgă în Biserica Evanghelică, vizitarea satului, momentul Lolelor din Agnita. Deasemenea, după ce au vizitat Muzeul Interetnic al Văii Hârtibaciului, turiști i-au urmărit cu mare interes la lucru pe doi meșteșugari din Fofeldea și Alțâna care confecționau coșuri de nuiele și măturoaie, respectiv pieptare populare.
Oaspeții s-au delectat totodată cu produse bio oferite de producători din Sărata și Alma Vii.
“Este un eveniment gen Transilvanian Brunch care se desfășoară în mod normal în ultima sâmbătă a fiecărei luni, dar acesta a fost unul spontan, organizat special pentru un grup de turiști din Singapore în număr de 55 de persoane care au un tur România-Transilvania mai lung. Noi le-am organizat ziua a doua“, a declarat pentru Gazeta Hârtibaciului, Ștefan Vaida, ghid turistic și restaurator, originar din Alțâna.
Unul dintre momentele cele mai atractive pentru singaporezi a fost pregătirea sarmalelor. Turiștii au surprins întreg procesul culinar pe camerele de luat vederi sperând astfel că vor putea simți gustul Văii hârtibaciului și după reîntoarcerea acasă.
„A fost foarte frumos. Tot ce am văzut și am gustat a fost unic pentru noi. Mâncarea este foarte diferită față de ceea ce avem noi acasă, iar oamenii sunt foarte prietenoși și ospitalieri. E prima oară când suntem în România și suntem foarte încântați“, a spus unul dintre turiști.
B. Albu