luni, 30 iunie 2014

Şi anul acesta, ca şi anul trecut şi de când se ştiu retişeni au luat parte la Sfânta Taină a Maslului de obşte, în a doua zi de Rusalii. Pe uliţele satului, cu tot mai puţini armindeni, creştini şi-au îndreptat încet paşii spre biserica din jos. Au păşit în biserică, s-au închinat şi au lăsat pomelnicile cu numele celor pentru care au venit să se roage. Multe pomelnice lungi, cu multe nume, unele străine, numele copiilor, nepoţilor şi strănepoţilor risipiţi prin lume. Mai ales pentru ei, pentru cei plecaţi au venit să se roage oamenii tot mai bătrâni ai satului.
Satul mai păstrează încă urmele bunăstării de altădată, când cei veniţi acum să se roage erau în puterea vârstei şi casele erau mereu primenite, când armindenii erau pe la mai multe porţi şi sărbătorile erau mult mai vesele.
Acum,  cei mai mulţi, după ce s-au închinat, au luat băncuţele din biserică şi le-au aşezat la umbră. Rugăciunea în picioare ar fi fost prea grea pentru trupurile ostenite de vreme.
Alături de părintele Ioan Scutea au venit să se roage pentru sănătatea credincişilor din Retiş preoţii, Ioan Jurca din Agnita,Ioan Rus din Chirpăr,Florin Ţânţ din Brădeni, Tofil Gârbacea din Iacobeni, Ciprian Constantin din Netuş, Ion Popescu din Noiştat, Horaţiu Sebastian din Movile şi Florin Donose din Bărcut.
Părintele Ioan Jurca a rostit cuvântul de învăţătură care, în încheiere ia felicitat pe retişeni pentru numărul mare prezenţi la Sfânta rugăciune şi pentru numărul mare al celor ce au împodobit curtea bisericii cu frumoasele costume populare, semn al dragostei şi respectului pentru obiceiurile satului.

I.Bârsan