sâmbătă, 27 septembrie 2014

Fragment din Nr. 1 al Gazetei Hârtibaciului
Au trecut 100 de luni din aprilie 2006, când a apărut primul număr al Gazetei Hârtibaciului, 100 de luni de când am propus  asociaţiei „Valea Hârtibaciului să aprobe finanţarea şi apariţia unei publicaţii lunare în care  să se promoveze această zonă minunată, unică din punct de vedere cultural şi natural.
Când am început tipărirea acestei publicaţii am avut multe speranţe, din care, unele s-au împlinit, altele mai puţin. 
Am sperat să avem o pagină permanentă a elevilor şi profesorilor, făcută de aceştia, prin care să fie promovate  activităţile şcolare, bunele experienţe ale dascălilor, elevii merituoşi şi mai ales activităţile extraşcolare. N-a fost să fie şi doar de la şcolile din Nocrich, Marpod şi Roşia primim din când în când informaţii.
Am sperat ca în fiecare număr să prezentăm activitatea edililor din comunele membre ale asociaţiei, am vrut să le promovăm realizările şi să le facem cunoscute problemele cu care se confruntă. Din păcate nici un primar n-a profitat de această oprtunitate.
Dincolo de aceste speranţe neîmplinite realizatorii acestei publicaţii au destule motive de satisfacţie.
În primul rând  au fost foarte puţine evenimente culturale pe Valea Hârtibaciului la care nu am putut participa şi nu le-am prezentat în gazetă, acesta fiind şi principalul scop al acesteia. 
O preocupare a redacţiei a fost promovarea personalităţilor care s-au născut ori au activat pe aceste meleaguri şi am reuşit acest lucru cu ajutorul eruditului Eugen Vaida care a lansat concursul „10 Mari Hârtibăceni”. Tot cu sprijinul lui Eugen Vaida am publicat o serie de materiale privind protejarea valorosului patrimoniu construit , stoparea poluării arhitecturii satelor noastre.
Privind patrimoniul construit, gazeta a publicat numeroase materiale referitoare la Mocăniţă, contribuind mai ales la salvarea acesteia şi trecerea ei în categoria monumentelor naţionale.
Multe materiale publicate în  gazetă s-au referit la protecţia naturii, Podişul Hârtibaciului fiind după Delta Dunării, cel mai mare  spaţiu de protecţie a păsărilor intrat sub incidenţa conceptului Natura 2000. 
Pentru promovarea folclorului de pe Valea Hârtibaciului, am profitat de colaborarea cu profesorul Mircea Drăgan-Noişteţeanu care ne-a oferit cu dărnicie cele mai frumoase cântece, din noianul de texte culese cu migală de la bătrânii satelor.
Viaţa bisericească este prezentată în două pagini rezervate Protopopiatului din Agnita, în care „Ortodoxia pe Valea Hârtibaciului” publică uneori şi articole referitoare la activitatea parohiilor ori la istoria bisericilor.
O pagină de suflet este pagina 7 unde avem plăcerea să publicăm poezii culese din cărţile unor autori hârtibăceni consacraţi, Ioan Gyuri Pascu, Ioan Gligor Stopiţă, Dan Herciu, Tatiana Benchea, Daniela Pănăzan Lorinczi, ori amatori agniţeni talentaţi, Nicu Ganea, Gelu Baciu, Bogdan Albu  şi necunoscutul ce semnează Nicola Albac 
Răsfoind paginile Gazetei Hârtibaciului, pentru a scrie acest articol, am găsit suficiente motive de satisfacţie pentru conţinutul materialelor publicate, pentru felul în care a evoluat structura gazetei care se poate compara cu unele publicaţii făcute de profesionişti plătiţi. Pentru că Gazeta Hârtibaciului este făcută de voluntari, niciun autor nefiind plătit pentru articolele scrise.
Gazeta a evoluat şi datorită unor colaboratori de suflet care ni s-au alăturat în timp şi care prin talentul lor i-au dat un plus de valoare.
De la Poliţia din Agnita primim şi publicăm cu plăcere informaţii de interes public, trimise de Cătălin Varga care nu uită să le amintească cititorilor  că angajaţii acestei instituţii sunt mereu alături de ei.
Un tânăr talentat ne trimite lunar articole şi fotografii pentru o pagină întreagă, referitoare la acţiunile sociale, activităţile culturale şi sportive ale tinerilor din Agnita. Sperăm să ne bucurăm cât mai mult de colaborarea lui Bogdan Albu,  de prezenţa articolelor sale în paginile gazetei.
Cu deosebită bucurie publicăm minunatele articole trimise de Ioan Vulcan care, după ce ani de-a rândul a promovat la radio satele şi locuitorii Văii Hârtibaciului, acum şi-a ataşat la nume adjectivul Agniteanu, dovedindu-şi rădăcinile neamului de care e foarte mândru, ca şi de locurile natale pe care nu le poate uita, pentru că ele i-au luminat anii copilăriei.
Un rol determinant l-a avut şi îl are, de  la apariţie şi până în prezent, Marius Halmaghi, preşedintele editurii Etape care se ocupă nu numai de editarea gazetei, de publicarea unor articole ci şi de difuzarea ei la instituţiile din Sibiu.Tot Marius Halmaghi a înregistrat Gazeta Hârtibaciului la Centrul Naţional ISSN (Inernaţional Standard Serial Number)  primind codul ISSN 2066-8708.
Gazeta Hârtibaciului este tipărită într-un număr de 1000 de exemplare şi distribuită prin primării şi biserici.
Toată activitatea necesară pentru apariţia lunară a acestei publicaţii este voluntară, singurele cheltuieli fiind cele de editare şi tipărire. Sperăm ca în următoarea perioadă să crească numărul colaboratorilor, mai ales al celor din comunele membre ale asociaţiei, pentru a putea  oferii cititorilor cât mai multe informaţii despre fromoasa zonă Valea Hârtibaciului.
Redactor Ilarion Bârsan