Numele satului nu s-a schimbat de-a lungul istoriei, păstrându-se denumirea inițială tradusă în diferite limbi: în dialectul săsesc Naerscht, în germană Neustadt, în traducere „Orașul Nou”, în maghiară Újváros.
Din punct de vedere administrativ, până în 1867, Noiştat a aparţinut de scaunul Cincu Mare. După 1867 a intrat în componenţa judeţului Târnava Mare. Din 1899, prin Regulamentul de organizare al judeţului Târnava Mare, Noiştatul va aparţine de plasa Agnita.
Între anii 1760 şi 1762, în conscripţia românilor efectuată din ordinul generalului austriac Bukow, sunt menţionate în Noiştat 20 de familii ortodoxe, fără preot şi fără biserică.
La recensământul efectuat în anul 1920 existau 181 de case cu 552 locuitori, din care 211 români şi restul germani, iar la recensământul din 2011 s-a constatat existenţa a 181 de case cu 502 locuitori, dintre care de etnie rromă 263 și români 239; de credință ortodoxă sunt 452, iar Penticostali (”pocăiți”) sunt 50.
Biserica ortodoxă română cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a fost construită în anul 1820, prin osteneala și dărnicia obștei, a credincioșilor din această filie. De menționat este faptul că Biserica din Noiștat a fost filie la Parohia Movile de la începuturile ei până în 15 noiembrie 1998, când a devenit parohie de sine stătătoare, primul preot paroh fiind Bulgariu Cezar Teodor.
Biserica este zidită din piatră şi cărămidă, fiind în formă de corabie, mică şi simplă, cu tavanul drept şi acoperişul prevăzut cu un turn mic din lemn care serveşte drept clopotniţă, având două clopote mici. Naosul este despărţit de altar printr-un perete de zid. Biserica nu este monument istoric, ea posedând şi unele obiecte istorice şi de valoare: Mântuitorul cu viţe de vie, icoană pe sticlă; Sfântul Vasile cel Mare, icoană pe sticlă; Sfântul Ierarh Nicolae, icoană pe sticlă; Sfântul Mucenic Gheorghe, icoană pe sticlă; Maica Domnului, icoană pe sticlă.
Icoanele au fost donate de credincioşi, atât locul cât şi numele pictorilor fiind necunoscute.
Preoţii slujitori administratori au fost: Grecu Macedon; Dan Pompiliu; Siceanu Apolinarie; Rohan Ioan; Rebegel Aron; Stoia Mircea (1978–1992); Gârbacea Teofil (1995–1998); Moldovan Adrian.
Preoţii slujitori parohi au fost: Bulgariu Cezar Teodor (1998-2005); Prunea Liviu (2005–2007) şi Popescu Ioan din 2009 în prezent.
În 2009 actualul preot paroh Popescu Ioan împreună cu Consiliul Parohial, analizând starea bisericii, care era într-un avansat grad de degradare, și constatând că nu s-au mai executat lucrări de întreținere și amenajare din 1820, de când s-a făcut Biserica, au hotărât efectuarea mai multor reparații, astfel: începând din 2009 s-a realizat drenajul Bisericii, s-a turnat șapă și s-a pus scândură, instalația electrică pe cupru cu siguranțe automate, pregătirea bisericii pentru pictură frescă, Pictarea întregii Bisericii (200 m2) în tehnica frescă de către Pictorul Țivrea Gheorghe, refacerea antreului, a clopotniței, refacerea întregului exterior al Bisericii (tencuirea zidurilor cât și zugrăvirea pe o suprafață 160 m2); s-a refăcut acoperișul Bisericii cu țiglă nouă, punerea de scocuri noi, s-a amenajat interiorul (mobilier nou sculptat, analog, sfintele uși împărătești, strană, etc.), mochetă în întreaga biserică.
Parohia Noiștat are o situație materială destul de modestă, ținând cont de faptul că din cele 80 de familii care alcătuiesc parohia peste 15 familii se confruntă cu probleme sociale serioase. Ajutorul tuturor credincioșilor parohiei, cât și al altora, a fost decisiv în strădania de a da bisericii o față nouă, gata de a fi sfințită pentru prima dată de la zidirea ei.
Terminându-se înfrumusețarea bisericii, locuitorii satului Noiștat prezenți în număr mare, dar nu numai ei, ci și credincioşi din împrejurimi, îmbrăcați în haină de sărbătoare, au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor în 22 septembrie 2013 pe ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a venit să sfințească și să pecetluiască lucrările prin oficierea unui ritual deosebit, la care au participat preoții: Jurca Ioan, protopop de Agnita, Ciubotea Constantin, Popescu Ioan, parohul din Noiştat, Toma Sebastian Horațiu (Movile), Țânț Florin (Brădeni), Dolea Aurel (Stejerișu) şi Teofil Gârbacea (Iacobeni).
Biserica nefiind sfințită niciodată, într-o nișă făcută în Sfânta Masă din Altar s-au pus sfinte moaște împreună cu un hrisov în care s-a consemnat evenimentul respectiv, apoi au fost închise, lucrarea fiind pecetluită cu ceară de albine, iar în cele patru colțuri ale Sfintei Mese au fost așezate chipurile Sfinților Apostoli Matei, Marcu, Luca și Ioan, pecetluite și acestea cu ceară, după care masa a fost acoperită devenind simbolul Sfântului Mormânt al Mântuitorului Iisus Hristos.
Pentru bogata activitate pe linia administrativă și pastoral-misionară, preotul Popescu Ioan a primit brâul roșu, fiind hirotonisit de ÎPS Laurențiu ca preot iconom. Au mai primit acte de apreciere domnul Cori Ioan, primarul comunei Iacobeni, și Consiliul Parohial, pentru deosebita activitate. Prin ceea ce s-a săvârșit la 22 septembrie 2013 s-a împlinit visul tuturor din localitate de a avea o biserică rânduită, cu Sfinte Moaște și binecuvântare arhierească.
Pr. Popescu Ioan
(Noiștat)