35 de ani de activitate
Un cor nu este numai un grup de oameni angajați într-o manifestare artistică, ci este și o entitate spirituală, iar atunci când finalitatea este de a-L lăuda pe Dumnezeu, dimensiunea spirituală capătă o însemnătate deosebită pentru o comunitate. Așa se întâmplă că, de peste
trei decenii, corul „Sfântul Nicolae” al Bisericii Ortodoxe din Agnita aduce un plus de frumusețe la săvârșirea Sfintei Liturghii în bisericile din oraș. Înființat în anul 1979 la inițiativa și prin sârguința și energia preotului Simion Săsăujan, pe atunci slujitor la biserica „de sus” , cu sprijinul vrednicului de amintire părinte protopop Gregoriu Cernea, corul bisericesc din Agnita a luat numelepatronului spiritual al bisericii în jurul căreia s-a format – Sfântul Ierarh Nicolae. Într-o perioadă foarte puțin favorabilă unor astfel de manifestări religioase, acest lucru a fost posibil, după mărturia părintelui Simion Săsăujan, datorită unui grup de credincioși aparținători tuturor parohiilor din oraș, oameni simpli, de diferite profesii, plini de evlavie și de dorința de a cânta. Un rol deosebit a avut neobositul dascăl – învățătorul Nicolae Nițescu – dirijorul corului, un om cu suflet mare, care și-a asumat pregătirea muzicală a corului. Dragostea acestor oameni pentru lucrul durabil și plăcut lui Dumnezeu, a surmontat toate obstacolele, a încălzit inimile, iar rezultatul muncii lor a îmbogățit viața bisericii din orașul nostru. Corul s-a restaurat pe un nucleu existent cu mult înainte, reactivând tradiția cântării corale în biserică și înscriindu-se astfel tradiției corale a Văii Hârtibaciului.
La început, repertoriul corului s-a axat pe colinde, susținând concertul anual de colinde; scopul principal era însă cântarea Sfintei Liturghii și acest lucru s-a întâmplatîn iunie 1983. La slujba arhierească săvârșită de ÎPS Mitropolit Antonie Plămădeală, cu prilejul sfințirii bisericii Sfântul Nicolae – renovată și pictată – corul a dat pentru prima dată răspunsurile la Sfânta Liturghie. A urmat o perioadă de latență în care activitatea acestuia s-a mărginit la concertele de colinde. După 1989 corul bisericesc a dobândit un nou contur, atât în ceea ce privește structura, cât și repertoriul. Conducerea muzicală este preluată de profesorul de muzică Doru Paul Nițescu, fiul învățătorului Nicolae Nițescu – dirijorul fondator. Prin implicarea tuturor preoților din oraș s-a reușit atragerea multor credincioși din toate categoriile sociale – muncitori, intelectuali, elevi, studenți. Corul a fost mult întinerit, a crescut numeric dar și valoric, infuzia de voci tinere făcând posibilă îmbogățirea substanțială a repertoriului. Pe lângă răspunsurile la Sfânta Liturghie, pricesne, imnuri religioase, se abordează piese din reper toriul coral național, prelucrări folclorice, dar și piese religioase în limba germană și franceză (cu prilejul diferitelor contacte culturale ale corului). La slujba Învierii din anul 1993 s-a cântat pentru prima dată întreaga Sfântă Liturghie după compozitorul N. Lungu.
Un moment deosebit în viața corului „Sfântul Nicolae” l-a marcat data de 14 noiembrie 1994 când acesta a primit atestarea de Cor Bisericesc, prin binecuvântarea Mitropolitului Ardealului – ÎPS Antonie Plămădeală. Creșterea valorică a acestei formații corale s-a realizat și prin contactele culturale cu formații similare; legăturile cu corurile bisericilor ortodoxe din Mediaș, Târnăveni, Sighișoara, Victoria și alte localități din zonă, vizitele reciproce au optimizat activitatea și au lărgit perspectiva repertorială a acestuia. Participarea la oficierea Sfintei Liturghii în mai multe mănăstiri (Sâmbăta de Sus, Râmeț, Recea, Cozia, țichindeal, Schitul Păltiniș ș.a.) a contribuit la modelarea interpretării în consonanță cu spiritualitatea ortodoxă. Din 1994 corul a participat anual la festivaluri corale de muzică religioasă, dar și laică, unde măsura valorii lui s-a concretizat în premii și aprecieri deosebite pentru calitatea interpretării: locul II și mențiune la două ediții ale Festivalul coral de muzică sacră „Cu noi este Dumnezeu” de la Orăștie, locul I la Festivalul coral „Timotei Popovici” de la Sibiu, aprecieri elogioase pentru participările la Reuniunea corală „Pe tine Te lăudăm” de la Brașov.
Un capitol aparte al activității acestui cor de-a lungul celor 35 de ani de activitate îl constituie schimburile culturale cu coruri din Austria și Franța. În perioada 1993 – 2007 corul „Sfântul Nicolae” a efectuat cinci turnee în Austria, regiunea Steiermark, respectiv Graz, Weiz, Hollenegg și Pillichsdorf, în apropiere de Viena; în 2007 , în Franța, a susținut concerte la Bettelainville (Lorena) și Saint- Héand (aproape de Lyon). La rândul său, corul a primit vizita corului și fanfarei din Hollenegg, precum și cea a coralei „Récréation” din Saint –Héand. Rolul principal în schimburile culturale cu Austria le-a avut teologul și jurnalistul austriac Dr. Hans-Anton Ederer, un manager cultural de excepție, relația cu el stabilindu-se prin Mihai Săsăujan, fiul părintelui fondator, pe atunci doctorand la Viena, actualmente profesor la Facultatea de teologie din București. A fost perioada de glorie a corului. Intuind potențialul interpretativ al acestuia, reale calități în vocile unor amatori, apreciind finețea interpretării, datorată talentului și străduinței dirijorului Doru Paul Nițescu, Hans-Anton Ederer a deschis acestui cor căi greu de pătruns altfel, promovându-l în fața unui auditoriu exigent precum cel din „țara muzicii”. Lui i se datorează participarea corului la A doua Adunare Ecumenică de la Graz, la manifestări culturale de anvergură, înregistrarea în studiourile ORF și difuzarea acesteia pe posturile de radio din Steiermark, legătura cu oficialitățile locale; depășind sfera culturală, acesta s-a implicat și în crearea de oportunități economice pentru tinerii din cor și chiar pentru orașul Agnita.
După 2007 activitatea corului „Sfântul Nicolae” s-a focalizat pe rolul său de bază, cântarea răspunsurilor la Sfânta Liturghie în cele două biserici ortodoxe din oraș, îmbogățirea reper toriul religios. Deschiderea spre celelalte biserici, cea evanghelică și cea catolică, s-a concretizat în participarea la activități culturale comune – audiții, concerte ș.a. De-a lungul anilor, corala „Sfântul Nicolae” a participat, în cadrul Casei Orășenești de Cultură, la activități culturale cu specific religios (tradiționalul Concert de colinde) sau laic (Dansul generațiilor), având întotdeauna disponibilitate pentru manifestările culturale ocazionate de Zilele Orașului, Ziua Națională, Ziua Eroilor etc. Fenomenele sociale din ultima vreme – împuținarea populației active, emigrarea în căutarea unui loc de muncă, plecarea tinerilor la studii sau unele transformări de mentalitate – toate acestea au dus la o modificare sensibilă a structurii corului și implicit la afectarea activității acestuia. Nu este ușor să te angajezi într-un astfel de demers cultural care presupune disponibilitate, seriozitate, dăruire. Să-ți rupi din timpul și așa puțin pe care-l ai la dispoziție, să participi la repetiții, să-ți perfecționezi darul cu care ai fost înzestrat sunt lucruri ce nu stau la îndemâna oricui. Totuși există astfel oameni, destui tineri care își asumă acest voluntariat și pentru care, dincolo de orice neajuns, contează bucuria lucrului bine făcut, bucuria comuniunii cu ceilalți, mulțumirea că faci ceva pentru semenii tăi. Să ne rămână așadar … această bucurie!
Prof Ioan Varga
luni, 30 iunie 2014