luni, 30 iunie 2014

Se cuvine mai întâi de toate o scurtă evocare a celui care a fost omul de ştiinţă şi profesorul Lucian Bologa, mai ales că şcoala din comuna Marpod îi poartă numele: Şcoala cu clasele I-VIII „Lucian Bologa”. Ca o recunoaştere a meritelor sale, atribuirea numelui profesorului a avut loc în cadrul unei festivităţi în data de 17 decembrie 2002. Evocăm astfel principalele momente din viaţa şi opera lui Lucian Bologa fără a oferi o listă exhaustivă, dar reconstituind imaginea unui creator în domeniul ştiinţelor psihologice şi pedagogice şi a unui dascăl de excepţie.Lucian Bologa s-a născut într-o familie română de pe Valea Hârtibaciului din Marpod.  A urmat primele două clase primare la şcoala confesională ortodoxă română din Marpod, apoi a urmat la Sibiu o şcoală primară maghiară, unde a trebuit mai întâi să înveţe limba maghiară. După absolvirea şcolii primare, în anul 1912, s-a înscris şi a urmat şase clase la Liceul (maghiar) de Stat din Sibiu între anii 1912-1915. Fiu de preot, dintr-o familie cu tradiţii preoţeşti, ortodoxe,  a fost licenţiat şi al Institutului Teologic din Sibiu cu “f. bine”. În perioada 1922-1926 a umat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie la Universitatea din Cluj. În amfiteatrele primei universităţi româneşti din Ardeal, tânărul Lucian Bologa şi colegii săi au audiat reprezentanţi de seamă ai lumii academice precum Dimitrie Gusti şi  Onisifor Ghibu. În 1926 a obţinut licenţa în litere şi filosofie, specialitatea psihologie-pedagogie şi sociologie cu distincţia „cum laude”.
Serios şi perseverent, deschis cunoaşterii, dăruit studiului şi cercetării, studentul de odinioară Lucian  Bologa s-a remarcat în mediul academic al universităţii clujene, şi-a construit o temeinică cultură generală şi de specialitate filosofică, sociologică,psihologică şi pedagogică pe care a îmbogăţit-o de-a lungul carierei de cercetător şi profesor şi a valorificat-o în opera scrisă. În 1930 a fost licenţiat în teologie, filosofie, a obţinut titlul de doctor în psihologie şi sociologie, cu lucrarea Psihologia vieţii religioase, moment de vârf al creaţiei sale  ştiinţifice.  A desfăşurat o intensă activitate editorială şi publicistică. A fost constant preocupat în a-şi comunica ideile şi varietatea temelor cu o minuţioasă documentare şi cu stil ales, cu seriozitate, răspundere şi competenţă.
Ca om, profesorul Lucian Bologa s-a remarcat ca o personalitate cu o ţinută morală, modest, cinstit, cu un caracter ferm, hotărât şi intransingent cu el însuşi şi în relaţiile cu semenii. Munca era trăsătura fundamentală de caracter. Principiile sale de viaţă erau Nimic fără muncă sau Ajută-te singur. Ca dascăl, s-a remarcat printr-o competenţă didactică de excepţie, a fost un exemplu pentru colegii cu care colabora în formarea şi educarea elevilor ca viitoare cadre didactice. Orele sale de curs se caracterizau printr-o atmosferă plină de entuziasm, interes şi disciplină. Profesorul Bologa susţinea că prin activităţile cultural artistice ale şcolii se cultivă virtuţi estetice superioare, cu posibilităţi multiple de valorificare şi realizare cât mai bogată a personalităţii elevilor. Ca om de ştiinţă, a fost dăruit studiului şi cercetării, deshis informării pluridisciplinare, a abordat probleme de interes în domeniul psiho-pedagogic cu rigoare, obiectivitate şi  temeinicie. Încheiem cu cuvintele artistului fotograf Gheorghe Lăzăroiu din Sibiu prin care şi-a exprimat recunoştinţa şi respectul: „Profesorul nostru ne-a oferit, cu o dărnicie rar întâlnită, tot ce a avut mai bun în spiritul său: învăţătură de carte, învăţătură de omenie, învăţătură de cinste, învăţătură de corectitudine, învăţătură de dreptate, învăţătură de a şti când trebuie să ierţi sau când să pedepseşti, învăţătură de cum trebuie să te formezi ca să fii ca EL”.

Bibliografie: Macavei, Elena – Lucian Bologa.Viaţa şi opera, Editura Psihomedia, Sibiu, 2005.
Prof. Camelia Mila.