Creştinii ortodocşi sărbătoresc în 24 ianuarie Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Românii au împodobit această sărbătoare cu sânziene, în această zi adunând minunatele flori, din care împletesc cruci puse pe poartă şi coroniţe pe care le aruncă pe acoperişul casei pentru a le purta noroc. Mai nou acestei zile i s-a mai adăugat o sărbătoare, Ziua Universală a Iei – La Blouse Roumaine.
Iia românească, acel minunat veşmânt, lucrat cu dragoste şi migală, purtat cu mândrie de fetele şi femeile satelor noastre, este unul din elementele definitorii ale culturii tradiţionale .
Ideea acestei sărbători a aparţinut unui grup purtător de spirit românesc a fost lansată pe Facebook anul trecut şi ca orice sămânţă sănătoasă pusă în teren bun, a prins şi creşte repede şi frumos.
Receptive la tot ce-i frumos dăscăliţele şi elevii de la Şcoala Gimnazială din Roşia au răspuns provocării şi la iniţiativa profesoarei Corina Popescu au organizat anul trecut prima ediţie şi pentru că le-a plăcut, anul acesta au organizat-o pe a doua în colaborare cu CNM ASTRA.
Sărbătoarea au început-o în 20 iunie cu o expoziţie de ii, una cu fotografii de la evenimentul de anul trecut şi un scurt program folcloric prezentat de elevii şcolii din Roşia în Casa de Cultură şi Sport.
Despre expoziţie şi despre portul popular, ca valoare a culturii noastre, a vorbit foarte frumos preotul Sergiu Moga care a binecuvântat acest proiect.
În cadrul expoziţiei au fost prezentate o mare varietate de ii din zona comunei Roşia, cu minunate cusături de culoare neagră pe fond alb, purtând amprenta portului din Mărginimea Sibiului. O notă de culoare a fost dată de două costume săseşti de pe Valea Hârtibaciului şi de trei costume din colecţia profesoarei Maria Drăgan în care, la iile din Săsăuş s-a observat influnţa din Ţara Oltului.
Sărbătoarea iei a continuat în zilele următoare în Muzeul ASTRA cu parade în cămăşi tradiţionale pe motociclete şi maşini vechi şi la Casa de Cultură şi Sport Roşia unde s-au organizat ateliere de cusături, de modelaj de cules şi împletit cununi din sânziene şi spectacole susţinute de Grupul vocal din Roşia.
În ziua Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, după slujba religioasă din biserica ce are hramul acestei zile sfinte, la Casa de Cultură au vut loc activităţile artistice „Ne jucăm româneşte”, „ Iia mândria ţării” – program prezentat de elevii ciclului primar şi corul şcolii din Roşia. „Ceata Junilor” a încheiat cu parada iilor, cu cântece şi jocuri populare, o minunată sărbătoare a costumului popular, a sânzienelor, a dragostei pentru cultura românească.
I. Bârsan
luni, 30 iunie 2014