duminică, 1 iunie 2014

Proiectul Ziua Universală a Iei a început din suflet şi este rodul contribuţiei tuturor oamenilor din aceasta comunitate.” – aşa îşi începea echipa “La blouse roumaine”, anul trecut, discursul de mulţumire pentru răspunsul tuturor oamenilor care au ales să se implice direct sau indirect la îndeplinirea, realizarea ideii de promovare a bluzei tradiţionale româneşti – IA. Această febră a cuprins întreaga planetă! Din toate colţurile lumii, românii au răspuns prezent!
Ia, realizată de Henri Matisse în urma prieteniei cu Theodor Pallady, ia promovată la baluri de Regina Maria, ia îmbrăcată de fetele de la Abba la concerte, ia care a fost sursa de inspiraţie pentru Oscar de la Renta şi Jean Paul Gaultier, această ie este simbolul nostru naţional!
Cu toate că m-am născut şi am crescut la oraş, pentru mine ia înseamnă acasă, înseamnă poveşti cu Horia, Cloşca şi Crişan, cu Pintea Haiducul, cu Avram Iancu şi frumoase fete care se prind la joc pe Ciuleandra  Mariei Tănase!
Bine-nţeles că m-a prins şi pe mine aceasta febră, care a unit românii din toate colţurile lumii!
Anul trecut, împreună cu două colege, am hotărât, doar cu o lună înainte de eveniment, să ne alăturam şi noi, alături de copiii pe care-i educăm la Şcoala Gimnazială Roşia, judeţul Sibiu, minunii care ne face pe toţi mai buni, minunii care se numeşte acasă, minunii  care înseamnă Ia!
Pentru că Ziua Universală a Iei a coincis cu sărbătoarea sânzienelor şi pentru că la Roşia sărbătoarea sânzienelor începe cu o zi mai repede, noi, am decis să reînviem sărbătoarea sânzuienelor aşa cum se sărbătoarea odată în sat. Toţi sătenii cu care am vorbit s-au alăturat cu bucurie acestei iniţiative şi s-au oferit să ajute : de la cel mai mic, care a ales să cânte împreună cu corul şcolii în cadrul scurtului program artistic pe care l-am pregătit, până la cel mai în vârstă, care a binevoit să îmbrace cu mândrie, fără a sta pe gânduri costumul românesc cu cea mai frumoasă iie pe care o avea – trebuie să spun că fiecare femeie a satului are mai multe ii!
Anul acesta, comunitatea La blouse roumaine împreuna cu Muzeul ASTRA Sibiu și Jurnalul Național, propun tuturor instituțiilor de învățământ din România și din diasporă să celebreze Ziua Universală a Iei și festivitățile de încheiere a anului școlar prin purtarea iilor, cămășilor și costumelor  tradiționale atât de către elevi, cât și de către cadrele didactice. Evenimentul se desfășoară în perioada  20.06.2014 – 24.06.2014.
Am stabilit un program pentru cele cinci zile ale evenimentului,  program ce conține ateliere de lucru pe teme de arte plastice, programe artistice realizate de copii, dar și de către adulți și momente magice în cadrul cărora vor peforma invitați din Sibiu și din țară.
Ne-ar face o deosebita plăcere să vă alăturați evenimentului.

Pentru detalii, vă rog să mă contactați la 0755 163 854.

Cu respect, Corina Popescu