joi, 30 mai 2013


Tradiţionalul Festival al Hârtibăcenilor aflat la cea de a VIII-a ediţie a fost o veritabilă sărbătoare a comunei Roşia, gazdă primitoare pentru musafirii veniţi la marele spectacol să-şi prezinte  jocurile şi frumoasele lor costume populare.

Pentru a da acestui eveniment cinstea ce i se cuvine, primarul Valentin Aldea şi Consiliul Local au pregătit un Cămin Cultural nou, dotat cu toate utilităile şi foarte încăpător. Au fost aduse scaune şi bănci pentru 600 de persoane şi toate locurile au fost ocupate.
Strădaniei depuse de edilii din Roşia pentru organizarea festivalului, i-au răspuns în aceeaşi măsură cei peste 120 de dansatori şi cântăreţi din Agnita, Alţâna, Bîrghiş, Chirpăr, Iacobeni, Merghindeal şi Roşia   care le-au oferit celor prezenţi un spectacol de calitate.

După saluturile adresate spectatorilor şi artiştilor de către organizatori şi personalităţile invitate, spectacolul a fost deschis de formaţiile artistice ale gazdelor, grupul vocal al fetelor din Daia pregătit de profesoara Anca Georgia şi elevii şcolii din Nou, instruiţi de învăţătorii Daniela Ţugulea şi George Grama.

Spectacolul a continuat cu o suită de jocuri şi cântece populare prezentate de ansamblul Cununa din Agnita, soliştii Ioana Bogdan, Petronela Sandu şi Constantin Vasilescu şi grupul vocal al Casei de Cultură „Ilarion Cocişiu” condus de  Doina Părău. 

Din comuna Bîrghiş a venit o formaţie de dansatori nou înfiinţată de învăţătoarele Mihaela Kenst şi Rodica Mîndrean la şcoala din satul Apoş, avându-l coregraf pe Ioan Sârbu. Deşi erau pentru prima dată pe scena festivalului alături de formaţii consacrate, micii dansatori au dovedit că au talent şi aplauzele au fost binemeritate.

Veterani ai festivalului, chirpărenii au stat să rupă scena cu „Jocul din Chirpăr” o suită de dansuri  care a cuprins sârba, purtata, învârtita şi haţegana jucate aşa cum s-au jucat dintotdeauna la Chirpăr. 
După o activitate de cinci ani pe scena festivalului şi nu numai, formaţia de dansuri din Merghindeal, tot mai performantă s-a bucurat de aplauzele spectatorilor pentru momentul coregrafic cu jocurile Banu Mărăcine, haţegana şi suita hârtibăceană.
Momentul coregrafic „Sărbătoare în sat” realizat de profesorii Nicolae Secere, Sorin Lăcătuş şi Vasile Zămăcău  cu elevii liceului tehnologic din Iacobeni, a fost precedat de solista vocală Steluţa Morţun şi încheiat de micuţa Cezara Borcea, de trei anişori, care nu ştiu cum vorbeşte dar de cântat ştie să cânte, cucerind spectatorii cu „Bade, pălărie nouă, tu mi-ai rupt inima-n două”.
O surpriză plăcută a venit de la Alţîna, prin prezenţa pe scenă a unei noi formaţii de dansuri populare pregătită de instructoarea Livia Vulcan cu elevii Şcolii Generale. Nu numai jocurile româneşti au fost aplaudate ci şi un încântător trio în haine înflorate ce au dansat cu paşi repezi şi mărunţi pe ritmuri ţigăneşti. De aplauze meritate au avut parte şi soliştii Roxana Popa şi Ştefan Luca. Cei care au deschis spectacolul au ţinut să-l şi încheie, în aceeaşi notă de calitate artistică. Elevii din Roşia au încântat publicul cu minunată combinaţie în care dansurile Salsa şi Cha Cha s-au întâlnit cu Valsul Vienez, French Cancanul şi americanul Country.


Solistul local Ilie Comşa a încheiat spectacolul în aplauzele celor care s-au bucurat de această manifestare culturală. Sărbătoarea de la Roşia a continuat cu un bal şi s- a terminat cu un minunat foc de artificii. Pentru reuşita acestui festival merită felicitaţi primarii care sunt conştienţi că activitatea lor nu se reduce la construcţii de drumuri şi poduri ori împărţirea ajutoarelor  sociale ci trebuie să vizeze şi activitatea spirituală a localnicilor, păstrarea şi dezvoltarea culturii locale,  a tradiţiilor şi a portului. Organizatorii Festivalului Hârtibăcenilor; Primăria Roşia - Primar Valentin Aldea, Asociaţia, Valea Hârtibaciului – Preşedinte Dragoman Ioan   şi Casa de Cultură „Ilarion Cocişiu” – Director Ioan Sârbu au realizat încă o ediţie reuşită prin care activitatea culturală a Văii Hârtibaciului  este pusă în valoare.
Următoarea ediţie a Festivalului Hârtibăcenilor  va fi găzduită de comuna Nocrich, în Dumineca Tomii, adică în 27 aprilie 2014. Sperăm că atunci va fi sprijinită şi de Consiliul Judeţean Sibiu, membru al Asociaţiei Valea Hârtibaciului.
I. Bârsan