joi, 30 mai 2013

DESCOPERIŢI ENIGMELE SĂSĂUŞULUI, CEL MAI FRUMOS SAT DE POVESTE

Asociaţia Obştea Satului Săsăuş este o asociaţie non-profit, constituită din locuitori ai satului Săsăuş, principalul obiectiv fiind înfrumuseţarea şi promovarea acestei localităţi, ca destinaţie a turismului cultural.
Ziua Laptelui Săsăuş este organizată, în parteneriat cu Asociaţia Ecomuzeul Regional Sibiu şi Asociaţia Culturală „A.T. Laurian” Fofeldea, ca o manifestare: - culturală pentru promovarea patrimoniului local, atât prin circuitul „Săsăuş-patrimoniu în pericol” cât şi prin concursul „Olimpiada de turism”; - educativă pentru că noi milităm pentru o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, stimulând pe toţi cei care participă la manifestare să înveţe importanţa consumului de lapte pentru sistemul osos (prin reţete culinare tradiţionale pe bază de lapte şi ouă) dar şi consecinţele abandonului modului de viaţă tradiţional în sate; - de agrement turistic, deoarece noi dorim să impulsionăm turismul cultural şi de agrement pe valea Hârtibaciului, ultimul ţinut neexplorat turistic din România.
Manifestarea a fost concepută pentru trei grupuri ţintă:
1. Administraţia publică locală şi judeţeană, factorii interesaţi fiind invitaţi sâmbătă, la ora 11,00, la simpozionul „Salvaţi ciurda satului”, pentru a dezbate viitorul agriculturii de subzistenţă în sudul Transilvaniei;
2. Copiii şi toţi cei care doresc să fie copii pentru o zi şi să bea o cană cu lapte gratis, sunt invitaţi să înveţe să gătească dar şi să facă mişcare urmărind, în drumeţie, circuitul turistic din sat. Programul cultural educativ şi de agrement este programat de la orele 14,00 până la orele 19,00 – când intră ciurda în sat, ultimul spectacol al zilei, ce dă semnalul ocupaţiilor de seară. Micul târg de ţară cu vânzare va fi organizat sub titlul „ªcoala de vară în bucătăria tradiţională de pe valea Hârtibaciului” şi va cuprinde demonstraţii şi degustări cu
vânzare dar şi un concurs inedit numit „Olimpiada de turism” (faza locală);
3. Turiştii care doresc să petreacă sfârşitul de săptămână în zonă. În condiţiile în care duminică, 2 iunie, timpul este favorabil, se vor organiza excursii cu căruţele pe ruta Săsăuş–Fofeldea-Săsăuş, respectiv Fofeldea-Săsăuş- Fofeldea, cu plecarea la orele 9,30 Excursiile urmăresc „calea Sighiului”, vechiul şi cel mai scurt drum spre Sibiu (cca. 7 km) urmând ca la întoarcere să fie organizată şi o mică serbare câmpenească la „Crucea cu pălărie”, graniţa de hotar a cinci comune. Înscrierile în aceste excursii se fac până la data de 28 mai 2013, pe mail: sasausi@yahoo.com sau ancagrunca@yahoo.com.
Pentru ca animaţia culturală să fie completă şi Radio Vacanţa Săsăuş să fie cel mai bun post de radio din România rurală, au ţinut să fie prezenţi în mijlocul nostru, Teatrul Vostru din Sibiu şi actorul Marian Râlea (sâmbătă orele 15,00). Aceştia vor să cunoască aceste locuri binecuvântate şi să bea o cană de lapte adevărat, ajutându-ne să nu rămână ciurda nemulsă. Menţionăm că manifestarea este inclusă în agenda culturală a Consiliului Judeţean Sibiu şi este cofinanţată prin Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu. Manifestarea este sprijinită logistic de Primăria Comunei Chirpăr şi Casa de Cultură „Ilarion Cocişiu” Agnita.

Preşedinte
Asociaţia Obştea Satului Săsăuş,
Donu Gheorghe