vineri, 3 mai 2013


Tanti MARIA LÕRINCZ din Bruiu s-a născut în anul 1913 în familia Kustoş din satul Cornăţel.
De atunci au trecut 100 de primăveri dar niciodată casa nu i-a fost atât de plină de oameni dragi ca în data 5 aprilie, când i-au urat sănătate şi bucurie, copiii, nepoţii, strănepoţii şi străstrănepoţii. Pentru că urmaşii neamului lui Arpad din Bruiu sunt trei copii (două fete şi un băiat), 9 nepoţi, 20 de strănepoţi şi 4 străstrănepoţi, şi mulţi au venit s-o sărbătorească în frumoasa zi de primăvară când a împlinit un secol de viaţă.
Pe cei care au putut să vină, bunica i-a primit cu drag, cu o privire caldă, luminoasă uimită de mulţimea florilor, a darurilor primite, a bucuriei care i-a inundat casa. Felul cum şedea privind în jur trăda starea nefirească a femeii neobişnuită să stea când casa e plină de oameni dragi. Tanti Maria nu e obişnuită să stea cu mâinile în poală. La vârsta ei îşi poartă singură de grijă, nu le necăjeşte pe cele două fete care  sunt în sat cu ea.
Soţul Arpad Lorincz, cel care a adus-o din Cornăţel în Bruiu,   a părăsit-o în urmă cu 13 an, după 65 de ani de căsătorie. În cei 65 de ani au muncit tot timpul împreună, la început în gospodăria proprie apoi, după colectivizare, la CAP unde el lucra în atelierul de tâmplărie şi ea îi era ajutor. După zilele de muncă înregistrate timp de 34 de ani la colectiv,  primeşte acum o pensie de 300 (trei sute) de lei dar nu se plânge,  fetele îi sunt aproape. Ileana are 77 de ani, Magda 75 şi amândouă arată ca şi când ar moşteni de la mamă gena longevităţii.
Arpad, mezinul familiei are 73 de ani şi domiciliul în Cluj dar verile şi le petrece la Bruiu preocupat să îndulcească viaţa familei cu mierea stupilor de care se ocupă în acest sat izolat dar liniştit şi curat.
La o sărbătoare aşa de deosebită au venit să-i ureze bucurie şi ani cu sănătate  primarul Ioan Berghea şi viceprimarul Marius Râşnoveanu. Urările au fost însoţite de două splendide buchete de flori, o sticlă de şampanie, o diplomă şi un dar pentru iarna viitoare, adică 3 mc de lemne.
Momentul emoţionant a fost stingerea celor trei lumânări care marcau pe tort frumoasa  cifră 100. Sărbătoritei i-a plăcut mai mult tortul decât şampania dar era fericită mai ales de prezenţa celor care i-au umplut casa de bucurie. Alături de aceştia îi urăm şi noi, ani mulţi, sănătoşi, cu multe bucurii din partea celor mulţi şi dragi.
I. Bârsan