joi, 30 mai 2013


Pentru că ne apropiem de sezonul vacanţelor, cu vreme tot mai caldă şi mai prielnică călătoriilor, poliţiştii de pe Valea Hîrtibaciului au intensificat acţiunile de verificare a conducătorilor auto aflaţi în trafic.

Astfel pe raza oraşului Agnita au fost depistate persoane care conduceau vehicule cu plăcuţele de înmatriculare expirate precum CV de 27 de ani care conducea un moped sau IEC de 21 de ani care se afla la volanul unui autoturism. PG de 57 de ani din Agnita sau AS de 43 de ani din Făgăraş precum şi GNC de 27 de ani din Coveş, au fost şi ei depistaţi conducând vehicule având plăcuţele de înmatriculare expirate. GNC a fost testat şi cu aparatul etilotest dovedindu-se a fi şi sub influenţa alcoolului, aşa cum se afla şi GM de 46 de ani din Ruja sau LM de 34 de ani din Agnita.
O altă categorie de participanţi la trafic au fost conducătorii de mopede care, nu doar că nu aveau vehiculele înregistrate dar, nu posedau nici permis de conducere. De exemplu SAC de 34 de ani din Iacobeni, MG de 32 de ani sau CII de 22 de ani din Agnita.
Tuturor celor de mai sus li s-au întocmit dosare penale pentru infracţiuni la legea circulaţiei pe drumurile publice.
Din nefericire, în ciuda acestor activităţi,  au avut loc şi accidente. Mai puţin grave, ca cel din Nocrich, în care o minoră a traversat strada prin loc nepermis fără să se asigure şi a fost acroşată de roata din spate a autovehiculului condus de TI de 53 ani din Agnita. Sau mai grave precum cel de pe raza comunei Marpod, pe drumul judeţean, în care PJP de 33 ani din Agnita, pe fondul neadaptării vitezei la condiţiile de drum, a pierdut controlul volanului şi s-a răsturnat. Şoferul a suferit traumatisme la coloana vertebrală iar un pasager aflat în vehicul s-a ales cu traumatism cranio-cerebral acut închis precum şi cu politraumatisme minore.
Perioada ce a trecut a fost una predispusă la incendii iar aceasta a fost o altă categorie de incidente cu care Poliţia s-a confruntat în ultima vreme. De departe cel mai important a fost cel din Alţîna în care flăcările s-au întins de la anexele gospodăreşti ale unui imobil la anexele altor trei imobile, aflate în apropiere; pagubele ridicându-se la circa 143.000 lei. Nu putem neglija însă să amintim un incendiu ce a avut loc în Vărd pentru că minorii care, dintr-o joacă cu chibrituri, au pornit focul şi-au pus în pericol propria viaţă chiar dacă în final s-au întors în familie nevătămaţi.
Trebuie să vă reamintim un minim de măsuri de siguranţă pe care să le luaţi atunci când plecaţi mai mult de câteva zile de acasă. Discutaţi cu un vecin sau un prieten să viziteze locuinţa zilnic în lipsa dumneavoastră, instalaţi un sistem de alarmare şi achiziţionaţi un câine de pază dacă staţi la curte. De asemenea, pe cât posibil, evitaţi să ştie foarte multe persoane de faptul că lipsiţi de acasă, pentru că e posibil să deveniţi o victimă a spargerilor din locuinţe. Poliţiştii din Nocrich şi cei din Iacobeni au reţinut autorii unor asemenea infracţiuni petrecute pe raza de competenţă iar cei din Agnita au deschise cercetările în două asemenea cazuri.
Un alt gen de situaţii care au necesitat prezenţa poliţiştilor au fost o serie de altercaţii izbucnite spontan şi care, în mod evident, au avut şi victime. Alcoolul a fost cauza unor asemenea incidente petrecute în Vărd, Brădeni sau Marpod, în urma cărora victimele s-au ales cu traumatisme craniene datorate obiectelor cu care au fost lovite. La Vecerd, însă, victima a fost agresată de patru persoane care au încercat, cu forţa, să-l înveţe unde este graniţa de păşunat dintre doi vecini.
Chiar dacă ar dori să existe cât mai puţine incidente care să le solicite prezenţa poliţiştii de pe Valea Hîrtibaciului vă dovedesc în fiecare zi că sunt …

… mereu alături de dumneavoastră