În ultimii ani, comuna Roşia s-a integrat activ în proiectele Vãii Hârtibaciului, fiind membru de drept în asociaţiile:
- Asociaţia Apa Hârtibaciul Inferior,
- Asociaţia Valea Hârtibaciului şi
- Grupul de Acţiune Localã Microregiunea Hârtibaciului.
Existã o paletã largã de oportunitãţi de dezvoltarea infrastructurii, de susţinere a investiţiilor pentru protecţia mediului (comuna fiind integratã în Situl Natura 2000 – Podişul Hârtibaciului), reabilitarea şi extinderea cãilor de comunicaţii (inclusiv a liniei ferate înguste – Mocãniţa Hârtibaciului), a sistemelor de alimentare, canalizare, epurare şi de management al deşeurilor. Existã posibilitãţi de dezvoltare a turismului printr-o serie de programe care vizeazã dezvoltarea infrastructurii. Existã instituţii guvernamentale sau organizaţii neguvernamentale care se ocupã cu pregãtirea profesionalã şi reconversia forţei de muncã aşa cum mai existã posibilitãţi de investiţii strãine, pe domenii foarte variate. Toate aceste oportunitãţi trebuie sã fie valorificate în parteneriate durabile astfel încât sã combatem fenomenul depopulãrii, fenomen cu care tot mai multe comune se confruntã.
În acest plan colaborarea culturalã a localitãţilor de pe Valea Hârtibaciului se dovedeşte exemplarã pentru toate zonele etno-folclorice din judeţ, fiind singurul ţinut sibian ce se poate mândri cu un festival ce, în ultimii opt ani, şi-a pãstrat obiectivele şi a câştigat, an de an, atât în prestigiu cât şi în nivelul de participare, fiecare localitate gazdã redescoperindu-şi patrimonial imaterial şi tradiţiile locale. La Alţâna, primarul comunei Roşia, Valentin Aldea şi-a luat angajamentul organizãrii în Duminica Tomii (12 mai 2013) a acestui festival. Cãminul cultural din Roşia a fost pregãtit pentru sãrbãtoare, o sãrbãtoare la care toate ansamblurile culturale de pe Hârtibaci ţin sã fie prezente. Trebuie menţionat faptul cã la toate ediţiile de pânã acum, şi-n special în ultimii ani (Merghindeal, Bîrghiş, Alţîna) marea surprizã a fost frumuseţea cântecelor selectate şi a costumelor populare dar şi nivelul interpretãrii “artiştilor”. Jocurile şi cântecele autentice, interpretate de oamenii simpli au cucerit aplauze la scenã deschisã, auditoriul participând activ la aceste spectacole fãcute de cetãţeni, pentru concetãţeni. Practic prin omul simplu, actor şi cântãreţ în egalã mãsurã, se duce mai departe folclorul autentic, aceştia fiind adevãraţii pãstrãtori ai tradiţiilor neamului, elementele unui tezaur unic pe care instituţiile statului nu au reuşit, de şapte ani, sã-i sprijine financiar pentru o mai bunã organizare. La fiecare ediţie, Asociaţia Valea Hârtibaciului a solicitat un sprijin financiar instituţiilor judeţene, sprijin pe care, din pãcate, nu l-au primit, eforturile financiare fiind susţinute în exclusivitate de primãriile comunelor participante. Dar la urma urmei efortul de a pãstra şi cultiva folclorul hartibãcean trebuie sã fie al comunitãţilor iar faptul cã în fiecare an, o altã comunã se oferã sã fie gazdã, dã speranţe organizatorilor cã festivalul nu va dispãrea, precum multe manifestãri organizate din orgolii locale.
Primarul comunei Roşia, Valentin Aldea, vã invitã sã vizitaţi comuna Roşia şi obiectivele ei turistice şi vã ureazã bun venit la FESTIVALUL HÂRTIBÃCENILOR ROŞIA - 2013