vineri, 3 mai 2013


BISERICILE ORTODOXE DIN COMUNA ROŞIA:

Roşia: Biserica “Naşterea Sf. Ioan Botezãtorul” - 1857
Caşolţ: Biserica “Cuvioasa Paraschiva” - 1879, pictatã 1990 de Stinger;
Cornãţel: Biserica “Intrarea în bisericã a Maicii Domnului” - 1700, pictatã în 1700 de fraţii Grecu (?)
Daia: Biserica “Buna Vestire” – 1937, Biserica “Sf. Nicolae” - 1935;
Nou: Biserica “Sf. Nicolae” - 1909;
Nucet: Biserica “Tãierea capului Sf. Ioan Botezãtorul” - 1882, pictatã în 1974 de Ioan Cãzilã;

BISERICILE EVANGHELICE FORTIFICATE:

Biserica evanghelicã C.A. din Caşolţ

A fost construitã între anii 1805-1809 ca bisericã-salã, cu ferestre semicirculare şi absidã rotundã. O inscripţie pe un perete al corului ne indicã data construcţiei. Biserica iniţialã s-a aflat la o distanţã de circa 150 metri, înspre deal. Din aceastã bisericã, menţionatã pentru prima datã în 1302, s-au pãstrat pânã în jurul anului 1900, fragmente ale zidului de apãrare şi ale unui bastion; este vorba deci de o bisericã fortificatã. Profesorul Virgil Vãtãşianu o dateazã între 1450 şi 1525. Ultimele resturi ale zidurilor au dispãrut dupã 1916. În biserica actualã se gãsesc douã strane datate 1780 şi 1806.

Biserica evanghelicã fortificatã C.A. din Daia

Monument istoric, biserica a fost construitã în jurul anului 1270, în stil romanic cu trei nave, fãrã clopotniţã. Din acest edificiu se mai pãstreazã zidurile exterioare ale navelor laterale, corul pãtrat cu închidere semihexagonalã şi stâlpii navei principale. Începând cu anul 1500 încep lucrãri de restaurare şi transformare: corul este înzestrat cu bolţi în cruce, cu o cheie de boltã în formã de rozetã, cu un tabernacol în peretele sudic; se bolteşte nava principalã, ferestrele navelor laterale primesc forma tipic goticã, se întãreşte întreaga construcţie cu contraforturi, etc. Altarul dateazã din prima jumãtate a sec. al XVIII-lea, tabloul principal fiind executat de pictorul sibian Martin Stock. În jurul anului 1270 se ridicã clopotniţa împreunã cu zidul de apãrare, fãcând parte din acesta şi servind în acelaşi timp ca bastion. Casa parohialã dateazã din sec. XVIII ; a fost mãritã şi reparatã în 1900.

Biserica evanghelicã fortificatã C.A. din Nou

Monumentul istoric dateazã din a doua jumãtate a sec. al XIII-lea. Este o bazilicã romanicã cu trei nave şi o clopotniţã. Navele laterale se terminã dreptunghiular, fãrã abside, iar nava principalã este continuatã de un cor cu absidã în formã semicircularã. Corul are o boltã în cruce, iar în navele laterale s-au pãstrat bolţile originale în cruce. Arcul de triumf este semicircular. În sec. al XV-lea s-a construit o sacristie cu bolta în cruce pe parte nordicã a corului. În jurul anului 1525 biserica a fost transformatã parţial în stilul goticului târziu, pãrţile superioare ale absidei fiind demolate şi înlocuite, dându-i-se o formã pentagonalã. Tavanul navei principale este înlocuit cu o boltã înstelatã. În aceeaşi perioadã s-a fortificat biserica construindu-se între zid şi şarpantã o galerie de apãrare din lemn, care în jurul anului 1750 a fost înlãturatã. Spre sfârşitul sec. XVIII se închide portalul romanic cu zidãrie şi intrarea în bisericã se face prin navele laterale. Clopotniţa din zidãrie masivã de piatrã dateazã din a doua jumãtate a sec. XIII-lea şi are trei etaje. Altarul şi prospectul orgii sunt în stil baorc şi dateazã din sec. al XVIII-lea. Din fosta incintã se mai pãstreazã porţiuni ale zidului şi primul nivel al unui bastion în partea de sud. 
Şi nu în ultimul rând biserica evanghelicã C.A. din Roşia.

Rugãm pe toţi cei ce viziteazã comuna Roşia ca atunci când traverseazã linia feratã îngustã sã înţeleagã faptul cã întreaga comunitate îşi doreşte reabilitarea celui mai lung monument istoric din sudul Transilvaniei, un monument istoric reprezentativ pentru întreg podişul Hârtibaciului. Din pãcate nu a ajuns vremea lui, dar, speranţa moare ultima.