joi, 31 octombrie 2013

Data de 1 octombrie este declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite, încă din 1990, Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice. Sărbătoarea este internaţională dar şi-o petrece fiecare cum poate sau cum îl ajută alţii.
În această privinţă vârstnicii agniţeni au de ce să fie mândrii. În oraşul lor beneficiază încă din 2009 de o Casă a Seniorilor, unde au acces la aparate de gimnastică, servicii socio-medicale, control si intretinere a starii de sanatate. Şi pentru că aceste activităţi nu le fac toţi odată, s-au organizat pe grupe cu lideri de grup, un fel de critzkăne, prin care îşi organizează şi alte moduri de petrecere a timpului liber care nu le prea lipseşte. Participă la acţiuni sociale, merg în excursii şi îşi sărbătoresc zilele onomastice şi de naştere.
În aceste condiţii ziua de 1 octombrie nu putea fi ratată, aşa că „Asociaţia Casa Seniorilor” a organizat o agapă pentru toţi membrii săi la restaurantul Dacia. Dar pentru că  cei peste 270 de membrii nu aveau loc, petrecerea s-a desfăşurat în două tranşe.
Dezlegarea la bucate le-a fost dată de părintele Protopop Ioan Jurca şi a doua oară de preotul Naicu Mihai care au rosti Tatăl Nostru şi cuvintele de binecuvântare.
Conform tradiţiei, sărbătoriţii au fost felicitaţi şi de primarul oraşului Ioan Dragoman.
Masa comună le-a fost înbunătăţită cu momente folcorice susţinute de soliştii Casei de Cultură din Agnita, Ioana Bogdan, Petronela Sandu, Florin Părău, Constantin Vasilescu şi Florin Munteanu.
De organizarea evenimentului s-au ocupat membrii Consiliului de Administraţie a sociaţiei, respectiv Doru Efta, Celica Cioca, Stelian Naicu, Maria Bărdaş, Ana Barbu.
D-na Celica Cioca a mulţumit sponsorilor care au contribuit la această petrecere; Consiliul Local şi Primăria Agnita, Reiffeisen Bank, AMT şi parohiile 1 şi 2 din Agnita.