miercuri, 2 octombrie 2013

Mai multe ONG-uri, fundaţii şi firme din Transilvania s-au unit şi militează împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist în Podişul Hârtibaciului şi în Zona Târnavelor. Reuniţi sub denumirea de “Iniţiativa civică rurală”, opozanţii proiectelor de exploatare a gazelor de şist au lansat miercuri, 4 septembrie, un manifest în care cer oprirea exploatărilor şi respectarea dreptului la proprietate. Demersul a apărut după ce au început săpăturile pentru identificarea gazelor de şist în judeţele Sibiu, Mureş şi Braşov, spun iniţiatorii.

“Noi, iniţiativa civică rurală, ne opunem încălcării dreptului de proprietate ?i exploatării gazelor de şist. Iniţiativa este alcătuită din numeroşi cetăţeni, firme private şi ONG-uri. Zona noastră de acţiune este Podişul Hârtibaciului şi regiunea Târnavelor, aşa numită „Ţară sasească“ din Transilvania de Sud dintre Sibiu, Braşov şi Sighişoara. De câteva săptămâni observam cu îngrijorare începerea explorărilor cărora ne opunem. Vom folosi toate mijloacelele legale pe care le avem la dispozişie ca ceta?eni români şi europeni pentru a stopa ire¬vocabil aceasta activitate”, anunţă iniţiatorii protestului.
Potrivit acestora, încă din luna iulie, în zonele menţionate s-au făcut săpături de firme specializate pentru a descoperi gaze de şist. Drept urmare, Asociaţia Neuer Weg din Făgăraş şi Fundaţia Eco Civică au depus în data de 30 august cerere de chemare în judecată a  Agenţiei de Protecţia Mediului Sibiu şi a SC Prospecţiuni SA pentru inexistenţa unui studiu de impact asupra mediului.
“Reprezentanţii companiei SC Prospecţiuni SA execută explorăriile în sona siturilor Natura 2000 din Podişul Hârtibaciului, încălcând în mod repetat drepturile de proprietate ale localniciilor. În plus, executantul explorării a încălcat în mai multe cazuri obligaţia de păstra o distanţa minima faţă de monumentele istorice”, mai spun reprezentanţii iniţiativei civice.
Acestia vin cu mai multe exemple: cazul bisericii fortificate din Biertan, monument aflat pe lista UNESCO, cel al  bisericii fortificate din Valchid şi al catedralei armeano-catolice din Dumbrăveni
„Aşteptăm cu braţele deschise cât mai multe persoane fizice şi firme, ONGuri, culte religioase, sa ni se alature că parte interesată în acest proces! Cu cât suntem mai mulţi, cu atât le demonstram mai bine judecătorilor că problema explorărilor ilegale şi destructivă a gazelor de şist este una cât se poate de serioasă şi că nu suntem doar o mână de oameni excentrici sau extremişti - ci potenţial o mare majoritate a cetăţenilor din Transilvania”, a declarat vice-preşedintele asociaţiei Neuer Weg, Hans Hedrich, alături de iniţiativă civică rurală.
Documentul publicat miercuri, 4 septembrie, „NE OPUNEM EXPLORĂRII şI EXPLOATĂRII GAZELOR DE ŞIST ÎN SUDUL TRANSILVANIEI”, este susţinut până acum de 260 de persoane fizice, firme private, biserici şi ONG-uri din România şi din străinatate. Între semnatarii se află episcopul Bisericii Evanghelice C. A. din România, Reinhart Guib şi  directoarea Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, Caroline Fernolend. El a fost lansat şi ca petiţie online pe : http://www.petitieonline.com/impotriva_fracking-ului_in_sudul_transilvaniei.
UPDATE: MANIFEST: NE OPUNEM EXPLORĂRII ŞI EXPLOATĂRII GAZELOR DE ŞIST ÎN SUDUL TRANSILVANIEI
“Noi, iniţiativa civică rurală, ne opunem încălcării dreptului de proprietate şi exploatării gazelor de şist. Iniţiativa este alcătuită din numeroşi cetăţeni, firme private şi ONG-uri. Zona noastră de acţiune este Podişul Hârtibaciului şi regiunea Târnavelor, aşa numită „Ţară sasească“ din Transilvania de Sud dintre Sibiu, Braşov şi Sighişoara.
De câteva săptămâni observam cu îngrijorare începerea explorărilor cărora ne opunem. Noi vom folosi toate mijloacelele legale pe care le avem la dispoziţie ca cetaţeni români şi europeni pentru a stopa irevocabil aceasta activitate.
Suntem revoltati şi formulam urmatorul manifest:
• SPUNEM NU acestei activităţi poluante şi cu urmari ireversibile!
• SPUNEM NU distrugerii peisajului cultural şi natural prin actvităţi de explorare şi de exploatare, prin sonde, explozii, inducerea de activitate seismică şi reziduri!
• SPUNEM NU subminarii eforturilor unei intregi generaşii, a unei societăţi în dezvoltare, rodul a 15 ani de munca concentrată pe idealuri comunitare!
• SPUNEM NU eliminării şanselor durabile de trai cum este turismul sustenabil, argicultură durabilă, producţia locală, iniţiativă locală, prin poluarea solului, apei şi aerului!
• SPUNEM NU prospectărilor geologice prin metode care afectează structurile clădirilor de patrimoniu (inclusiv situri UNESCO) sau cu valoare ambientală.
• SPUNEM NU periclitării investiţiilor facute până acum de către autoritaţi locale,naţionale şi internaţionale precum şi a celor private!
• SPUNEM NU depopulării masive ca urmare a poluării ireversibile intr-o zonă deja foarte sensibilă şi cu probleme sociale mari!
• SPUNEM NU incalcarii drepturilor elementare de informare, de proprietate şi alegerea proprie a unei variante de dezvoltare!
• SPUNEM NU abuzului resurselor locale naturale!
• SPUNEM NU diminiuării surselor locale de venit şi locurilor de muncă generate deja prin investiţiile existente şi ameninţate de explotarea gazelor de şist!
De aceea solicităm urgent şi cu fermitate:
• Respectarea drepturilor elementare!
• Respectarea legislatiei in vigoare pentru zonele Natura 2000 şi de patrimoniu, precum UNESCO!
• Implicarea populaţiei şi societăţii civile în orice decizii legate de domenii care distrug peisajul cultural şi natural!
• Înterzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist in regiunea noastră şi in intreaga Românie!
Reprezentarea cetăţeniilor şi organizaţiilor locale de către autoritatile locale şi naţionale în acest demers!
• Valorificarea resurselor naturale prin procedee nedistructive, cu crearea valorii adaugate de care să beneficieze comunitatea locală.”, Podişul Hârtibaciului/ Zona Târnavelor,  septembrie 2013.