joi, 31 octombrie 2013

Zilele acestea a venit frigul ... dar nu a venit, codul rutier s-a schimbat ... dar nu s-a schimbat şi toţi şoferii respectă legea ... dar n-o respectă.
Sunt greu de înţeles cele spuse mai sus, nu-i aşa?  Şi totuşi cam aşa s-a întâmplat. Mai ales partea cu şoferii care „respectă” legea. În ciuda faptului că acordăm o mare parte din spaţiul articolului pentru evenimentele rutiere precum şi pentru activităţile desfăşurate de lucrătorii de poliţie în vederea prevenirii unor asemenea evenimente, ele au loc aproape zilnic. De aceea, câteodată, aceste evenimente reușesc să acapareze întregul articol, cum este cazul acum.
Prezenţa mopedelor pe arterele rutiere este o prezenţă comună de câţiva ani în coace. Pentru că sunt destul de ieftine şi pentru că se deplasează destul de repede, mopedele puteau fi găsite în număr destul de mare pe oricare dintre drumurile ţării. De la băiatul care-ţi livrează orice acasă până la pensionarul de oraş, de la elevul de liceu până la badea Gheorghe din capul satului sau tanti Miţa motociclista; toată lumea conducea un moped. Nu trebuia să dai examen pentru el, nu trebuia să ai carnet, nu trebuia să şti nici o lege. Trebuia doar să te sui pe el şi să-i dai bătaie pe drum. Nu conta că pe carosabil acţiona o lege a circulaţiei pe drumurile publice. Nu era pentru ei, era pentru „ proştii ăia” care s-au chinuit să dea examen pentru permis de conducere. Ce conta dacă din cauza lor se întâmpla un accident? Cine-i cunoştea? Ştia cineva unde locuiesc? Ce-i interesa pe ei legea? Dar, a început să se intereseze legea de ei iar acum, ca să poţi conduce un moped, ai nevoie de carnet de conducere. Iar mopedul trebuie să fie înregistrat. Şi conducătorul mopedului trebuie să respecte aceeaşi lege de circulaţie pe drumurile publice pe care o respectă toţi şoferii.
Pentru unii este însă mai uşor să faci altfel decât spune legea sau chiar s-o ignori, aşa cum au constatat poliţiştii care au executat activităţi de control şi prevenire pe toată Valea Hîrtibaciului. În urma acestor activităţi au fost depistate mai multe cazuri de conducere ilegală. Respectiv, fără permis de conducere pe raza comunei Bîrghiş a fost găsit RT de 34 de ani din Cisnădie iar pe raza comunei Brădeni GMI de 17 ani precum și MDC de 11 ani, ambii din Brădeni. În Beneşti, însă, a fost depistat NI de 72 de ani din localitate care conducea un autoturism Peugeot care avea plăcuţe cu numere de înmatriculare false.
Alcoolul a fost o altă temă pe ordinea de zi a acestor activităţi şi, din nefericire, s-a concretizat în cazuri precum cel al lui FIO de 40 de ani din Marpod care conducea o maşină marca Solenza, JI de 64 de ani din Moldova Veche aflat la volanul unui Mitsubishi, VR de 45 de ani din Sibiu ca şofer al unui VW Golf sau SUA de 37 de ani din Marpod şi DA de 55 de ani din Mihăileni – ambii la volanul unor tractoare.
Alcoolul este cauza multor dintre accidentele rutiere zilnice. O altă cauză, la fel de importantă, este neatenţia. Fie a conducătorilor auto, fie a pietonilor, fie a amândurora. Uneori, aceste accidente sunt fără urmări deosebite. Victimele se aleg cu contuzii sau răni minore care nu le pun viaţa în pericol chiar dacă, poate, sunt mai greu de vindecat. Un accident care a avut loc chiar în centrul oraşului Agnita este un exemplu bun în acest sens. PJP de 33 de ani din Agnita aflat la volanul unui autoturism VW, din neatenţie l-a acroşat pe CN de 23 de ani din Bîrghiş care se angajase în traversarea străzii. Din fericire CN s-a ales doar cu contuzii minore care nu au necesitat internare sau intervenţie medicală specializată.
Un alt accident însă, care a avut loc în Ruja, a avut urmări fatale. GE de 35 de ani din Ruja s-a angajat în traversarea străzii principale din localitate, prin loc nepermis şi fără să se asigure, ieşind înaintea autoturismul condus de NR de 20 de ani din Agnita. În ciuda manevrelor de evitare efectuate de conducătorul auto, GE a fost lovit şi în urma traumatismelor suferite a decedat. Ca urmare a manevrelor de evitare efectuate autoturismul a ajuns în şanţul de pe marginea drumului. Datorită faptului că purtau centura de siguranţă, conducătorul auto şi un pasager aflat pe scaunul din dreapta, s-au ales doar cu contuzii minore. Din cercetările preliminare s-a constatat că şoferul autoturismului nu consumase băuturi alcoolice.
Uneori munca poliţiştilor pare o muncă zadarnică şi nedreaptă. Dar ei au ales să apere legea. Legea care este aceeaşi pentru toţi cei care doresc să meargă împreună pe acelaşi drum, care doresc să facă parte din aceeaşi societate, care au ales să respecte aceleaşi reguli. Pe ei îi vedeţi în fiecare zi şi noapte, indiferent de vreme sau anotimp, pe străzi sau pe drumurile lăturalnice, pe poliţiştii de pe Valea Hîrtibaciului, cei care sunt
… mereu alături de dumneavoastră