miercuri, 2 octombrie 2013

Pentru  întâmpinarea zilei de 13 septembrie – Ziua pompierilor din România- subunitatea de pompieri  şi echipajul SMURD din Agnita au defilat pe esplanada din faţa primăriei, dând onorul în faţa reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” din Sibiu şi administraţiei locale din Agnita.
La eveniment au luat parte Inspectorul şef al ISU Sibiu, Lt. Col. Cosmin Balcu, Prim-adjunct Lt. col. Virgil Giurgiu şi Adjunct al Inspectorului şef, maior Claudiu Nan, ofiţeri şi subofiţeri din  comandamentul ISU „Cpt. Dumitru Croitoru” Sibiu, Ioan Dragoman primarul oraşului Agnita, membrii ai administraţiei locale.
După ce Inspectorul şef  al ISU, Lt. col. Cosmin Balcu şi Primarul oraşului Agnita au trecut în revistă echipele de pompieri şi SMURD, părintele Protopop Ioan Jurca şi preoţii Mihai Naicu şi Cosmin Coşorean au oficiat o slujbă de binecuvântare pentru cei ce şi-au ales meseria de apărători ai vieţii şi bunurilor oamenilor de pe Valea Hârtibaciului.
Locotenentul Mircea Stănciulescu, comandantul secţiei din Agnita a făcut o scurtă prezentare a echpajelor pe care le conduce. Pompierii şi echipajul SMURD au intevenit la 40 de incendii, 3 accidente rutiere cu 2 decedaţi şi peste 200 de solicitări ale autospecialei SMURD.
Primarul Ioan Dragoman i-a felicitat pe pompieri şi  paramedicii de la SMURD pentru activitatea lor  rapidă şi eficientă, pentru sentimentul de siguranţă insuflat cetăţenilor.
Invitatul de onoare la acest eveniment , plutonierul  adjutant principal în rezervă Ioan Romilă, fost comandant al pompierilor agniţeni timp de 37 de ani, a prezentat un scurt istoric al activităţii acestora, remarcând tehnica avansată de care dispun actualii luptători împotriva incendiilor.
În cuvântarea sa, Lt. col. Cosmin Balcu a vorbit despre spiritual de sacrificiu al celor care şi-au ales nobila meserie de apărători ai vieţii şi ai bunurilor cetăţenilor, despre faptul că activitatea lor implică riscuri, că atunci când sunt în acţiune familiile lor sunt îngrijorate din cauza primejdiilor în care se află. Faţă de toate acestea, citând un articol de presă, remarca faptul că, spre deosebire de alte state din Europa, în România pompierii nu beneficiază de asigurare de viaţă ori de accidente.
I-a felicitat pe pompierii şi pe paramedicii din Agnita pentru activitatea lor şi a anunţat că pentru rezultatele foarte bune, locotenentul  Mircea Stănciulescu va fi avansat,  înainte de termen , cu ocazia Zilei Pompierilor, la gradul de căpitan.
Pentru activitatea pompierilor din Agnita , Inspectorul şef  a înmânat plachete comemorative primarului Ioan Dragoman, plutonierului adjutant Ioan Romilă şi locotenentului Mircea Stănciulescu.
În aplauzele celor prezenţi la eveniment, pompierii şi echipajul SMURD, au trecut apoi în pas de defilare prin central oraşului.
A urmat o prezentare a tehnicii de care dispun pompierii şi SMURD- ul din Agnita. Copii şi adulţii au admirat maşinile şi utilajele dotate cu echipamente specifice modern dar şi materialele cu care a inceput istoria pompierilor, aduse de Mihaela Nevodar de  la Muzeul de istorie din Agnita.
I Bârsan