joi, 31 octombrie 2013

Sunt persoane care critică Biserica Ortodoxă din cauza refuzului acesteia de a se moderniza. Aceste persoane sunt deranjate de faptul că avem şi astăzi aceleşi slujbe din trecut, aceeaşi iconografie, cântare, arhitectura etc. Privite cu ochiul omului rupt de Dumnezeu, acestea trimit către lipsa de noutate, deci la stagnare.
Biserica Ortodoxă nu ţine pasul cu ritmul schimbărilor din lume pentru că menirea ei nu este aceea de a se identifica cu lumea, ci de a sfinţi lumea. Când biruie duhul lumii în Biserică avem parte de o Biserică secularizată. Iar această Biserică are un impact din ce în ce mai redus asupra credincioşilor, pentru că într-o astfel de Biserică omul se pune pe sine în faţa şi nu pe Hristos. Şi atunci credincioşii nu mai găsesc nimic diferit în Biserica faţă de ceea ce găsesc în lume.
Nu trebuie sa ascundem faptul ca sunt slujitori care din dorintâţa de a fi în pas cu noutatea, au ajuns la tot soiul de inovaţii liturgice şi compromisuri, argumentând că fac aceste lucruri pentru a-i apropia pe oameni mai mult de Dumnezeu. Nu cred că o cununie oficiată pe marginea unui lac, de exemplu, şi nu în Biserică, îi face pe cei prezenţi să alerge după Hristos, să aprindă în ei dorul după El.
Dacă Biserica ar fi avut drept întemeietor lumea, atunci ar fi fost potrivit ca ea să caute să se asemene cât mai mult cu ea. Dar de vreme ce ea este legată de Dumnezeu, Cel nemişcat şi neschimbător, atunci este explicabil de ce ea nu caută să ia chipul lumii.
Lumea răneste şi îmbolnăveşte omul, în vreme ce Biserica vindecă omul de rănile sufleteşti şi trupeşti. Dacă Biserica ar fi una cu lumea, atunci omul nu ar face decât să adâncească aceste răni, să le facă chiar mortale prin prezenţa sa în Biserică.
Nu trebuie să ne ingrijoreze faptul că Biserica este într-o reală tensiune cu această lume. De vreme ce Mantuitorul a spus că “înţelepciunea acestei lumi este nebună”, e semn bun că Biserica păstrează o distanţă între chipul ei şi chipul lumii.
Reţineţi că aşa învechită cum pare Biserica Ortodoxă, îi dă celui ce vieţuieşte în ea chipul lui Hristos. Iar Sfântul Apostol Pavel spune „dacă este cineva întru Hristos, el este faptura nouă” (2 Cor. 5, 17). De aici reiese că Biserica nu este refractară noului şi înnoirii.
De ce nu ţine Biserica Ortodoxă pasul cu lumea? Pentru că Dumnezeu nu ne vrea simpli oameni, ci dumnezei prin har. Din acest motiv ea nu le dăruieşte credincioşilor în cadrul Sfintei Liturghii pâine şi vin, ci Trupul şi Sângele lui Hristos.
Adrian Cocosila