miercuri, 2 octombrie 2013

Romgaz a descoperit gaze neconvenţionale, inclusiv gaze de şist, în perimetrele din Transilvania, pe care le va extrage în scopuri comerciale, în perioada următoare urmând să utilizeze tehnologii noi de exploatare şi explorare, a declarat şeful direcţiei de dezvoltare a Romgaz, Radu Gheorghe, la Forumul Regional al Energiei pentru Europa Centrală şi de Est (FOREN).
“Romgaz produce gaze din roci dure, compacte, cu conţinut de argilă. În anii trecuţi nu eram siguri că în perimetrele din Transilvania sunt gaze neconvenţionale, precum shale gas - gaz de şist, sau gaz de cărbune. Au fost 20 de sonde şi am obţinut rezultate de la un sfert din ele. Tehnologia de atunci poate fi updatată acum. Se poate spune că am produs gaze neconvenţionale accidental până în prezent. Iar acum vom testa cu sonde noi. Suntem în fază de reevaluare atât la gazele convenţionale, cât şi la cele neconvenţionale. Suntem în faza de explorare”, a afirmat Radu Gheorghe.
Reprezentantul Romgaz a explicat utilizarea metodei de fracturare hidraulică pentru zăcămintele descoperite în Transilvania.
“În Transilvania aveam informaţii că există rezerve de tight gas - gaze neconvenţionale - care pot fi aduse în piaţă. În urma campaniei din anii 1994 - 1995 făcută de Romgaz într-o serie de zăcăminte în Transilvania, am avut rezultate foarte bune pentru o serie de zăcăminte din câteva câmpuri importante. Pentru acestea s-a făcut fracturare hidraulică cu gel, iar acum, constatăm că sondele respective produc debite şi la ora actuală. Analiza seismică 3D făcută în ultimii trei ani a arătat că Romgaz are din nou rezultate la zona de mare adâncime, sub 3.000 de metri”, a precizat Radu Gheorghe.
Potrivit acestuia, Romgaz deţine trei perimetre de explorare în Transilvania şi opt în total, în România. “Deocamdată nu putem estima cantităţi, suntem în faza de explorare”, a adăugat acesta.
România dispune de 100 miliarde metri cubi ce pot asigura depozitarea pentru teritoriul întregii ţări, a adăugat acesta.
Specialişti în domeniul energetic, reprezentanţi ai companiilor din sector din peste 30 de ţări vor participa la cea de a 11-a ediţie a Forumului Regional al Energiei pentru Europa Centrală şi de Est - FOREN, eveniment organizat de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR - CME), în perioada 17 - 21 iunie 2012, la Neptun Olimp.
CME are misiunea de a promova furnizarea şi utilizarea durabilă a energiei, este prezentă în 93 de ţări şi reprezintă 3.000 de organizaţii membre - guverne, industrie şi instituţii specializate.

Autor: Capital.ro Luni, 18 Iunie 2012