Ziua Fermierului a împlinit12 ani. De unsprezece ori fermierii de pe Valea Hârtibaciului au fost invitaţi de Consiliul Local şi Primăria Roşia pentru a fi sărbătoriţi dar a douăsprezecea oară a fost cea mai cea, pentru că în afară de Ziua Fermierului cu această ocazie s-a inaugurat oficial şi Casa de de Cultură şi Sport din Roşia şi s-au ţinut şi Zilele Culturale ale Văii Hârtibaciului, proiect iniţiat de Consiliul Judeţean, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradi¬ţionale “Cindrelul Junii” şi Primăria Roşia.
A fost o zi frumoasă la Roşia, a fost timp frumos, au fost expuse animale şi produse agricole frumoase, s-a cântat şi s-a jucat frumos.
De la o asemenea sărbătoare n-au putut lipsi nici personalităţile judeţului Ioan Cindrea preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ovidiu Sitterli prefectul judeţului Sibiu, Ioan Banciu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, deputaţii Gheorghe Frăticiu şi Ioan Axente, senatorul Nicolae Neagu, consilierul judeţean Constantin Şofronea, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu Răzvan Pop şi mulţi primari din comunele învecinate invitaţi de primarul Valentin Aldea.
După ce au trecut în revistă toate standurile cu animale şi produse agricole, invitaţii şi spectatorii s-au oprit înaintea panglicii tricolore din faţa Casei de Culură şi Sport şi au participat la o slujbă de Binecuvântare oficiată de un sobor de preoţi din parohiile comunei Roşia.
În aplauzele asistenţei, preşedintele CJ Ioan Cindrea, primarul Valentin Aldea şi prefectul Ovidiu Sitterli au tăiat panglica inaugurală, întâmpinaţi după tradiţie cu pâine şi sare de două mândruţe din Roşia şi cu câte un pahar de şampanie, după obiceiurile mai noi.
Primarul Valentin Aldea a mulţumit tuturor celor prezenţi că au răspuns invitaţiei şi au venit la Roşia în această zi importantă şi a invitat personalităţile să urce pe scenă. Cei invitaţi l-au felicitat pe primar şi Consiliul Local pentru realizările din comună dar şi pe cei care şi-au adus animalele şi produsele agricole la această expoziţie.
Preşedintele Ioan Cindrea, vorbind despre problemele alimentării cu apă a satelor de pe Valea Hârtibaciului, a promis că va aloca fonduri pentru realizarea de puţuri. Vicepreşedintele Ioan Banciu, prezent şi la ediţiile anterioare, a remarcat faptul că pe Valea Hârtibaciului a crescut numărul producătorilor agricoli şi a animalelor. În aceeaşi idee deputatul Ioan Axente a constatat că a scăzut suprafaţa terenurilor necultivate ceea ce înseamnă că agricultura începe să-şi revină şi în această zonă.
A urmat acordarea de diplome şi premii participanţilor la expoziţie, preşedintele Ioan Cindrea ţinând s-o felicite pe Maria Zolta de 69 de ani, pentru minunatele ţesături şi ii cu care a adus un spor de frumuseţe la acest eveniment.
A urmat un lung spectacol artistic susţinut de formaţiile locale şi de ansamblul Casei de Cultură „Ilarion Cocişiu” din Agnita.
De remarcat diversitatea şi calitatea momentelor artistice susţinute de elevii şcolilor din Roşia, Daia şi Nou. Cântece prezentate de solişti şi grupuri vocale, dansuri populare, dansuri de salon, dansuri indiene, dansuri moderne, grup de fluieraşi şi grup la instrumente de percuţie. Felicitări instructorilor şi artiştilor care pot susţine oricând un spectacol complet.
Şi în timp ce toate astea aveau loc, prin curte defila, în admiraţia celor prezenţi, un atelaj de poveste cu doi cai semigrei şi o splendidă trăsură, venite din Şelimbăr. Fără să mă pricep prea mult, apreciez că acel atelaj valora cât toate celelalte exponate la un loc.
De la eveniment n-au lipsit nici grătarele cu mici, nici berea şi nici tombola, unde marele câştig a fost o căpriţă. Normal pentru Ziua Fermierului.
A fost încă o sărbătoare reuşită în comuna Roşia. Felicitări organizatorilor.
I. Bârsan
joi, 31 octombrie 2013