joi, 31 iulie 2014

Construită în 1967, clădirea Casei de Cultură „Ilarion Cocişiu” din Agnita nu mai corespundea nici pe dinafară nici pe dinăuntru. Arhitectura tipic comunistă şi dotările minime erau departe de a răspunde cerinţelor actuale ale unei instituţii de cultură. De aceea în anul 2011 s-a făcut un proiect prin care se solicitau fonduri guvernamentale pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea acesteia. Proiectul în valoare de  1902 mii lei , din care fonduri guvernamentale 1571 mii  şi  o cofinanţare din bugetul oraşului de 331 mii lei, a fost aprobat şi în 2012 au început lucrările iar în 24 iulie a.c. s-a făcut recepţia. Contractul pentru executarea proiectului a fost câştigat de SC Romtad SRL din Tg. Jiu.
În afară de aspectul exterior mult mai potrivit unei instituţii de cultură, în interior s-au făcut foarte multe amenajări care o fac mult mai funcţională.Încă din 2011, în fosta centrală termică au fost amenajate vestiare pentru artişti, dotate cu duşuri. Prin actualul proiect a crescut numărul spaţiilor destinate  artiştilor, a fost reamenajată sala de spectacole cu scaune mai comode şi cu mai mult spaţiu între ele, s-a schimbat iluminaţia şi scena a devenit mai mare fiind extinsă peste fosa orchestrei care nu a mai fost folosită de multă vreme..
La mansardă au fost realizate şapte spaţii cu destinaţii administrative.
Începând cu scările de la intare, cu holul şi până la toalete, marmura şi gresia de prima calitate dau tonul unei atmosfere calde, luminoase în care culoarea dominantă este albul.
Pentru încălzire au fost instalate calorifere dotate cu aeroterme, ceea ce permite o încălzire rapidă cu un consum minim de energie.La recepţia lucrărilor, cel mai implicat a fost primarul oraşului, ing. Ioan Dragoman, iniţiatorul acestui proiect. Acesta a verificat nu numai ansamblul lucrărilor executate ci şi detaliile, controlând atât funcţionarea instalaţiilor electrice cât şi a încâlzirii centrale. Toate viciile au fost consemnate urmând să fie remediate până în 20 august.
Dotările scenei ca şi alte lucrări necesare funcţionării, vor fi realizate cu fonduri locale, urmând să fie finalizate până la Festivalul „Cânt şi joc pe Hârtibaci” care va inaugura noua Casă de Cultură.

I.B.