joi, 31 iulie 2014

Cea mai prestigioasă competiție de ciclism pe șosea din România a străbătut Valea Hârtibaciului. Oragnizatorii Turului Ciclist al Sibiului au ales zona și localitățile de pe malul Hârtibaciului și pentru ce-a de-a IV-a ediție a competiției, desfășurată în acest an între 17-20 iulie, ca parte a traseului primei etape. 
Deși pietonii dar mai ales șoferii aflați pe traseu au fost nevoiți să se supună restricțiilor de trafic, aceștia s-au bucurat de trecerea cicliștilor, unii dintre ei încurajându-i de pe margine. Riderii au plecat, în 18 iulie, de la startul primei etape la ora 11 din Sibiu și puțin după ora 12 au străbătut Agnita îndreptându-se către finish-ul de la Bâlea Lac.
Turul Ciclist al Sibiului este cotat la categoria 2.1, ceea ce îl clasează între primele 5 competiții cicliste de șosea din Europa de Sud-Est. La startul ediției din acest an s-au aliniat 147 de cicliști, membri in 22 de echipe pro-continenetale, continentale și naționale, de pe trei continente, Europa, Asia, America de Sud. Aceștia s-au întrecut pentru premii în valoare totală de 300.000 de euro și 521 de puncte în clasamentul internațional. Traseele programate pentru cele 5 etape, inclusiv Prologul, fac din Turul Ciclist al Sibiului, o competiție dedicată în principal cățărătorilor și mai puțin sprinterilor.
La finalul competiției din acest an, clasamentul genaral l-a dat câștigător al tricoului galben pe croatul Radoslav Rogina de la echipa Adria Mobil, care a fost cronometrat  cu timpul de 12 h 58 min 26 sec.
Clasamentul echipelor a dat câștigătoare pe Adria Mobil, tricoul verde pentru cel mai bun cățărător a fost asumat de slovenul Primoz Rogljic, iar olandezul Bram Nolten a îmbrăcat la final tricoul roșu pentru cel mai bun sprinter.
Primul român din ierahia generală a fost Oleg Berdos de la Tuşnad Cycling Team, care a terminat competiția la 5 min. 36 sec. în urma liderului.
B. Albu