joi, 31 iulie 2014

Sursa foto: facebook.com
Examenul maturității a dezvăluit latura responsabilă a elevilor agnițeni. Absolvenții Colegiului Tehnic „A.T. Laurian“ Agnita au dat dovadă de o mobilizare impresionantă la Bacalaureat și au reușit în proporție de aproape 60 la sută să promoveze. Procentajul este aproape dublu față de cel obținut în 2013.

Deși temerile au fost mari înainte de startul Bacalaureatului date fiind rezultatele din anul precedent, elevii agnițeni au trecut peste emoții și s-au concentrat mai mult asupra subiectelor, trecând cu bine peste cel mai important examen din viața lor. Din totalul de 77 de elevi înscriși, 42 au obținut medii peste 6, 29 au fost declarați respinși, iar șase elevi nu s-au prezentat la examen. Colegiul Tehnic „A.T. Laurian“ Agnita a avut astfel o promovabilitate de 59,15 %, considerabil mai mare față de cea din 2013 când procentul nu a depășit 34,07. Raportat însă la elevii care au absolvit colegiul anul acesta promovabilitatea crește până 67,27 la sută. Doar rezultatele obținute de elevii care au dat în acest an a doua oară Bacalaureatul a făcut ca procentul general să scadă.

Ca la fiecare sesiune de examene cei mai nefericiți elevi sunt considerați cei care deși au obținut notă de trecere nu au atins pragul mediei 6 necesară pentru a fi declarați promovați. Șase dintre elevii care au susținut anul acesta Bacalaureatul la Agnita vor fi nevoiți să mai treacă o dată prin febra exemenului din acest motiv.
De cealaltă parte, cea mai mare medie la examenul maturității a fost cea a Adelei Șerbănete (foto). Eleva Colegiului Tehnic „A.T. Laurian“ Agnita a obținut media 9,51, cu note de 9,05 la proba de Limba și Literatura Română, 9,85 la Matematică și 9,65 la Biologie. Rezultatul obținut nu a fost chiar o surpriză pentru profesori, care au primit de-a lungul celor patru ani de liceu confirmarea capacităților intelectuale ale Adelei. „Totdeauna a fost o elevă conștiincioasă și bună“, o caracterizează prof. Mirela Petruț, directoarea Colegiului Tehnic „A.T. Laurian“ Agnita.
 Deși pasiunea pentru învățătură i-a mai adus elevei realizări, având ocazia să studieze informatica timp de trei săptămâni în Germania, prin programul „Leonardo Da Vinci“, bucucuria celei mai mari medii a fost una specială. „Când am văzut că am cea mai mare medie nu mi-a venit să cred. Nu îmi propusesem acest lucru, nici măcar nu am îndrăznit să sper ca voi fi prima, dar acest lucru s-a întâmplat și sunt mândră de asta. Simt că munca mea a fost răsplatită, iar părinții mei sunt mândri de mine și acest lucru mă face enorm de fericită“, a declarat Adela Șerbănete pentru Gazeta Hârtibaciului. Viitoarea studentă își dorește să urmeze studile Universității „1 Decembrie 1918“ din Alba-Iulia, la Specializarea Măsurători Terestre și Cadastru.
Un alt rezultat impresionant a fost obținut de elevul Răzvan Prișca. Acesta s-a clasat al doilea în topul mediilor din Agnita, cu 9,5, doar la o sutime distanță de prima medie, însă marea performanță a fost nota de 10 obținută la proba de Matematică.
La nivel județean promovabilitatea examenului de Bacalaureat a fost de 69,87 la sută în urma soluționării contestațiilor. Deși procentul înregistrat de  Colegiul Tehnic „A.T. Laurian“ Agnita a fost mai mic decât media județeană, instituția școlară de pe malul Hârtibaciului s-a clasat in prima jumătate a clasamentului tuturor unităților din județ fiind totodată printre primele colegii sibiene din acest punct de vedere.
În țară, media elevilor care au promovat Bacalaureatul în sesiunea iunie-iulie 2014 a fost de 60,65 la sută potrivit unui comunicat al Ministerului Educației Naționale, mai mare decât media din aceeași sesiune a anului trecut.
Bogdan Albu