joi, 31 iulie 2014


După atâtea zile cu ploi, mai mult sau mai puţin torenţiale, Sfântul Ilie s-a odihnit puţin de ziua lui, lăsându-i pe bruieni să petreacă în pace „Ziua comunei Bruiu”.
Sărbătoarea a început în biserică, prin săvârşirea Sfintei Liturghi oficiată de preoţii Ilie Doboliţă, parohul bisericii Cuvioasa Paraschiva şi preotul Protopop Ioan Jurca, care în urmă cu 30 de ani şi-a început activitatea preoţească în această comună. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele Ioan Jurca, la încheierea căruia acesta l-a felicitat pe preotul comunei,  atât pentru sărbătorirea zilei onomastice cât şi pentru ziua de naştere.
La ieşirea din biserică primarul Ioan Berghea i-a invitat pe toţi cei prezenţi să facă o fotografie comună, un obicei mai vechi al bruienilor, observat în expoziţia de fotografii, realizată de o fică a satului, învăţătoarea Margareta Pătru din Agnita, la Căminul Cultural.
După slujba religioasă, cei veniţi din alte părţi pe acasă au păşit pe uliţele satului spre Căminul Cultural, unde au avut parte de un spectacol folcloric în curte şi de o expoziţie de fotografii în cămin. Localnicii au căutat şi descoprit în fotografii chipuri de oameni cunoscuţi, unii s-au regăsit cu cravată roşie de pionier, alţii  cu mai mult păr pe cap şi cu mai puţină burtă. Pentru străini mulţimea pozelor de grup atestau că în Bruiu a fost o comunitate unită, cu oameni ce-i aveau în frunte şi-i cinsteau pe preoţi şi pe dascăli.
În curtea căminului, pe o scenă proaspăt amenajată, împodobită cu covoare şi ştergare tradiţionale a vut loc un spectacol folcloric, în deschiderea căruia au vorbit primarul, Ioan Berghea, preotul Ioan Jurca şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Marcel Luca, bruian prin căsătorie.
Adăpostiţi la umbra zidurilor ori sub umbrele, spectatorii s-au bucurat de trei ore de jocuri şi cântece populare şi de poezii frumos citite de elevele Mădălina Mircea şi Sandra Cernea.
Jocul a fost început de proaspăta formaţie locală, pregătită de profesoara Ramona Buitan şi de primarul Ioan Berghea care au readus pe scenă tradiţionalele jocuri, muşamaua şi brâul fetelor, trezind amintiri de demult în inima vârstnicilor. De multe aplauze s-a bucurat solistul local Radu Dragomir care a încântat spectatorii cu minunate doine şi cântece de demult. 
Ansamblurile Casei de Cultură din Agnita, Hârtibaciul şi Cununa au realizat un spectacol complet cu suite ardeleneşti şi olteneşti, în coregrafia profesorului  Ioan Sârbu şi cântece interpretate de grupuri vocale şi de soliştii Ioana Bogdan, Petronela Sandu şi Florin Zamfir, coordonaţi de profesoara Doina Părău şi acompaniaţi de formaţia instrumentală condusă  de Nicolae Vâştea.
Spectacolul a fost încheiat de jucătorii din Chirpăr, conduşi de Chirion Stănuleţ şi aplaudaţi pentru virtuozitatea şi autenticitatea jocurilor prezentate.
După spectacol, oaspeţii şi gazdele au intrat în cămin, au luat loc la mese, au mâncat şi au băut dar mai ales au depănat poveşti şi amintiri despre satul lor şi despre oamenii de altădată.
Ziua comunei Bruiu a fost un eveniment reuşit, o sărbătoare care i-a încântat pe cei prezenţi, un motiv ca asemenea întâmplări să se repete, spre bucuria celor care mai sunt în sat şi a celor care îl poartă în inimă pe alte meleaguri, pe unde i-a dus nevoia şi necazul.
I.Bârsan