După o perioadă lungă în care pe scena Casei de Cultură evenimentele culturale erau reprezentate în principal de spectacole folclorice, la sfârșitul lunii ianuarie publicul agnițean s-a reântâlnit cu teatrul. Constantin Podu, actorul agnițean al Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, a pus în scenă spectacolul “Un actor destul de fad” în fața a peste 200 de spectatori. La sfârșitul evenimentului care s-a desfășurat în sala fostului cinematograf, folosită pentru astfel de evenimente pe durata renovării Casei de Cultură, Constantin Podu a explicat pentru Gazeta Hârtibaciului necesitatea revenirii teatrului la Agnita și scopul unor astfel de întâlniri teatrale.
Reporter: Era nevoie de un asemenea eveniment la Agnita?
Constantin Podu: Da, era foarte mare nevoie pentru că teatrul educă, teatrul cultivă, teatrul pornește o cale dreaptă pe care orice tânăr o poate lua în viață. E un lucru foarte trist să nu poți să vezi teatru. După cum s-a văzut oamenii sunt activi la aceste evenimente și iubesc să vadă teatrul pe scenă.
R: Cum s-a văzut de pe scenă că a fost primită piesa?
C.P.: Cred că spectatorii ne-au primit cu o căldură exagerată, cu multă dorință de a vedea teatru și de a vedea un actor din Agnita, revenind pe această scenă.
R: Unii dintre spectatori nu știau inițial că ești agnițean.
C.P.: Pentru mine e o surpriză să aud asta, înseamnă că nu au venit pentru actor, înseamnă că teatrul se caută. Constat că o piesă de teatru, oricine ar juca, poate umple o sală în Agnita, e un lucru fenomenal pentru o comunitate atât de mică și cu o dorință atât de mare.
R: Ai ales special piesa? Esti chiar “Un actor destul de fad”?
C.P.: Povestea acestui spectacol a început de la o poezie “Sunt un actor destul de fad” și cred că acest spectacol este mai mult o întâlnire teatrală. Un spectacol de teatru înseamnă să ai un regizor în spate care să-ți călăuzească drumul în scenă, să ai un scenograf care să-ți schițeze un decor în care să te plimbi și de ce nu un coregraf. Aici sunt doar eu cu mine și cu sufletul meu și atunci eu mă duc cu sufletul la o întâlnire cu spectatorul. De aceea, acest spectacol este unul cald, unul cu o emoție puternică și cred că lasă urme destul de adânci în fiecare spectator. Ne-am dat întâlnire la teatru. Asta înseamnă “Un actor destul de fad”, o întâlnire teatrală care-și propune să aibă invitați pe scenă.
La final, referindu-se la trupa de teatru amator Step by Step, condusă de Virgil Bîra, Constantin Podu și-a exprimat speranța ca teatrul din Agnita să renască. “Sper să fie ajutați, încurajați și să ducă mai departe această superbă poveste din care și noi am făcut parte”, spune actorul, care a mai ținut să mulțumească domnului Ioan Sârbu pentru inițiativa de a readuce spectacolele de teatrul la Agnita.
Dragostea lui Constantin Podu pentru teatru a început la Agnita, unde a făcut parte din trupa Step by Step, condusă de Virgil Bîra. După terminarea liceului a fost acceptat la Facultatea de Teatru din Sibiu. Deși a renunțat inițial la visul său, după doi ani s-a reînscris și a fost admis la aceeași facultate pentru că, așa cum spune, “microbul deja se instalase”. Un prim moment decisiv în cariera sa actoricească a fost întâlnirea cu regizorul rus Yuri Kondorski cu care a montat pe scena Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu spectacolul “Ultima zi a tinereții”. Piesa a primit premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, iar apoi a fost jucată la diverse festivaluri naționale și internaționale din țară și din străinătate. La momentul actual actorul agnițean joacă în diverse spectacole celebre alături de nu mai puțin celebrii actori Ofelia Popii, Marian Râlea, Serenela Mureșan, Cristian Stanca.
Constantin Podu este căsătorit cu Alexandra Podu, deasemenea actriță născută la Agnita, care joacă la Teatrul Național Ion Luca Caragiale din București. Ambii fac parte deasemenea din trupa “Bridge Theatre”.
Bogdan Albu