joi, 30 ianuarie 2014

Înfiinţată în 2010, Asociaţia „Obştea Satului Săsăuş” s-a reîntâlnit în 24 ianuarie – de Ziua Unirii -  în Adunare Generală pentru a face o trecere în revistă a activităţilor din cei patru ani şi a stabili programul celor viitoare. Din prezentare a rezultat că înfiinţarea asociaţiei s-a dovedit utilă, prin aceasta reuşindu-se rezolvarea unor probleme edilitare ale localităţii dar mai ales identificarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi material, unul din obiectivele prioritare ale asociaţiei, menţionat în actul de constituire.
În perioada analizată au fost organizate o serie de manifestări menite să conştientizeze atât instituţiile judeţene cât şi pe locuitorii satului că Săsăuşul deţine un patrimoniu valoros care trebuie conservat, cunoscut şi valorificat prin dezvoltarea turismului. Au fost organizate „Zilele Culturale ale Săsăuşului”, Şezători culturale, Ziua laptelui (care a durat 2 zile) şi cel mai important proiect „Circuitul Săsăuş – patrimoniu în pericol”.
Prin acest proiect s-a cultivat imaginea satului ca sat muzeu, sat deschis turiştilor. Circuitul este marcat  prin opt locuri de popas care pun în valoare peisajul natural şi cultural  al Săsăuşului.
Pentru perioada următoare Adunarea Generală a Asociaţiei Obştea satului Săsăuş l-a reales ca preşedinte al Consiliului Director pe Gheorghe Donu cu aceeaşi componenţă a consiliului director.
Pentru integrarea Săsăuşului într-un circuit turistic local şi zonal asociaţia a depus la GAL Microregiunea Hârtibaciului proiectul „Pe urmele pictorilor Grecu din Săsăuş, pe calea Sighiului”, în valoare de 24.800 euro, în curs de evaluare. Proiectul vizează satele Săsăuş, Ilimbav şi Fofeldea, grupul ţintă vizat fiind tinerii, cărora li se va oferi o şansă de a rămâne în ţinutul natal pentru dezvoltarea serviciilor non-agricole, respectiv „încurajarea activităţilor turistice”.
Probleme urgente de rezolvat mai sunt, reabilitările şcolii din sat şi a sediului asociaţiei, ambele aflate în curs accelerat de degradare. Tot la capitolul problemelor edilitare s-a discutat despre amenajarea trotuarelor, a parcărilor din sat ca şi problema protejării celor opt locuri de popas. Pentru acestea unii membrii şi-au asumat răspunderea de a se ocupa personal de ele.
Discuţii aprinse au avut loc pe tema păşunatului. Locuitorii Săsăuşului nu au teren suficient pentru numărul animalelor din sat şi revendică nişte suprafeţe de păşune administrate de Primăria Chirpăr, suprafeţe care istoric aparţin Săsăuşului. Păstrând proporţiile şi simţul umorului, situaţia se aseamănă cu nordul şi sudul Ucrainei care istoric au fost ale Moldovei. Dar aşa cum ruşii au ştiut să încurce lucrurile în aşa fel că nimeni nu le mai poate descurca şi comuniştii noştri au avut asemenea succese. Preşedintele asociaţiei, Gheorghe Donu speră că va rezolva situaţia deficitului de păşune cu ajutorul justiţiei.
Săsăujenii s-au plâns cu această ocazie şi de prezenţa foarte redusă a doctorului, poştaşului şi poliţiei în sat, fapt ce creează impresia de abandonare administrativă a localităţii. Din păcate invitatul de onoare la această întâlnire primarul Stănuleţ Chirion nu a participat, delegând în acest sens pe agentul agricol Ioan Aldea şi pe Andrei Varga care au dat răspunsuri pertinente dar insuficiente pentru hrana vacilor din Săsăuş.
După semnarea procesului-verbal de şedinţă, întocmit de Marius Halmaghi care a fost şi moderatorul şedinţei, cei prezenţi au continuat discuţiile în atmosferă de şezătoare, în preajma a două ceaune cu tocană de viţel şi de oaie, discuţii mai aprinse şi apreciative faţă de istoricu – gastronom, dr. Ovidiu Calboreanu.
I. Bârsan