joi, 30 ianuarie 2014

În comuna Nocrich a devenit tradiţie ca a doua zi de Crăciun cetele de colindători să se întâlnească la Căminul Cultural şi să-şi prezinte o parte din repertoriu, într-un concurs organizat de Primărie şi Consiliul Local în colaborare cu Asociaţia Culturală Nocrich. Moderatorul celei de a VI-a ediţie a concursului „Astăzi s-a născut Hristos” a fost preşedintele asociaţiei, profesorul Achim Mihuleţ, iar juriul, format din membrii Consiliului Local, a fost prezidat de primarul Ionel Vişa.
În mod firesc un asemenea concurs a început cu o rugăciune şi cu o binecuvântare rostite de preotul Aurel Avram păstorul creştinilor ortodocşi din parohia Nocrich.
Pe scena concursului au urcat 112 colindători împărţiţi în 7 cete. Deschiderea a  făcut-o ceata „Din jos de Nocrich”, au urmat apoi  ,,Grupul Iordache”, Colindătorii din Hosman, Corul Bisericii Ortodoxe din Nocrich, ,,Ficiorii de român din Nocrich”, Corul Bisericii Ortodoxe din Fofeldea şi grupul de la Şcoala Gimnazială din Nocrich.
Faptul că a fost un concurs, că un juriu a stabilit un clasament, că unii au luat premii mai mari, nu e atât de important cât faptul că în Nocrich a fost o sărbătoare în spiritul Crăciunului, că cei care au colindat au adus pe scenă vestea anunţată în ajun ,,Astăzi s-a născut Hristos”.
In ceea ce priveşte regulamentul concursului este de apreciat ideea de a stabili ca element de notare ţinuta vestimentară. Notele acordate pentru ţinută au nemulţumit probabil grupurile care au avut un repertoriu original şi au cântat minunat dar un act cultural impune o îmbrăcăminte diferită de cea purtată  pe stradă, mai ales când acest act este sacru. În acest sens e notabilă observaţia profesorului Achim Mihuleţ care a remarcat costumul  purtat de  Valerica Borza,  de 74 de ani din Hosman, reprezentativ pentru Valea Hârtbaciului, cu elemente colorate, aşa cum se purta în urmă cu 50 de ani, înainte de adaptarea costumului alb-negru, specific mărginimii.
După ce primarul Ionel Vişa a împărţit premiile, conform notelor acordate de juriu, toţi colindătorii au urcat pe scenă şi au realizat momentul înălţător în care artişti şi spectatori au colindat împreună  ,,O ce veste minunată”.
Evenimentele frumoase petrecute în comuna Nocrich dovedesc că atunci când administraţia locală colaborează cu intelectualii, patrimonial cultural şi educaţia devin obiective la fel de importante ca şi lucrările edilitare. 
Le dorim tuturor primarilor, consilierilor, preoţilor şi dascălilor să înţeleagă acest lucru şi să pună umărul împreună pentru  binele comunităţii pe care o păstoresc.
I Bârsan