Sesiunea de animare economică a Văii Hârtibaciului organizată de Consiliul Judeţean Sibiu , în sala de şedinţe a primăriei din Agnita s-a bucurat de prezenţa a foarte multor locuitori ai zonei, fermieri, primari şi viceprimari, oameni de afaceri, consilieri locali, reprezentanţi de ONG-uri membrii şi parteneri ai GAL Microregiunea Hârtibaciu. La întâlnirea cu locuitorii zonei au fost invitaţi şi au participat parlamentari, consilieri judeţeni, şefi ai serviciilor deconcentrate.
Programată să înceapă la ora 11.15 şi să se termine la ora 13.30, discuţiile ai prelungit întâlnirea cu încă două ore, fiind încheiată la ora 15.oo
În faţa invitaţiilor, la masa prezidiului au luat loc, Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu Ioan Cindrea, Prefectul Judeţului Ovidiu-Ioan Sitterli, Preşedintele Camerei de Comerţ Eugen Iordănescu şi Primarul oraşului Agnita Ioan Dragomir.
În calitate de gazdă, Primarul Ioan Dragoman le-a mulţumit organizatorilor acestei importante întâlniri şi numeroşilor participanţi care au dat curs invitaţiei. Şi Preşedintele C.J. Sibiu Ioan Cindrea s-a arătat plăcut surprins de numărul mare al locuitorilor de pe Valea Hârtibaciului preocupaţi de dezvoltarea economică a zonei. A explicat că iniţiativa de a organiza asemenea întâlniri apolitice, cu locuitorii celor patru Grupuri de Acţiune Locală din Judeţul Sibiu, are drept scop găsirea soluţiilor pentru dezvoltarea economică conform specificului fiecărei zone.
Prefectul Ovidiu-Ioan Sitterli a ţinut să menţioneze că instituţia pe care o conduce va sprijini orice iniţiativă care poate duce la dezvoltarea economică a zonei Microregiunea Hârtibaciu.
În continuare dezbaterile au fost moderate de Eugen Iordănescu Directorul General al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură care şi-a asumat rolul de a solicita precizări la propunerile făcute de cei care au luat cuvântul. În acest sens la propunerile făcute moderatorul adresa întrebarea „cine să facă sau cum să se facă sau care este eficienţa?”
Eugen Vaida de la asociţia Monumentum, preocupat de salvarea şi restaurarea patrimoniului construit pe Valea Hârtibaciului a propus dezvoltarea meseriilor tradiţionale inclusiv fabricarea cărămizilor, ţiglelor, dulgheria şi tâmplăria. Întrebarea moderatoruluzi a fost, „cine să facă?”
Tot aşa s-au făcut propuneri pentru prelucrarea produselor agricole din zonă, lapte, carne, miere de albine.Soluţia a fost înfiinţarea Cooperativelor agricole.
Multe propuneri au vizat dezvoltarea infrastructurii, reabilitarea drumurilor, a mocăniţei. Gruncă Ioan din Fofeldea a propus să fie refăcut drumul dintre Fofeldea şi Săsăuş, cunoscut ca „drumul regelui”, s-a propus asfaltarea drumului dintre Beneşti şi Tău Bârghişului.
Horia Avram, în calitate de fermier şi preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de taurine din Agnita şi-a exprimat nemulţumire pentru faptul că zona Văii Hârtibaciului nu este declarată zonă defavorizată şi crescătorii de animale nu beneficiază de aceleaşi subvenţii ca cei de pe Valea Oltului.
Discuţiile şi propunerile au fost multe urmând să fie sintetizate şi după o analiză făcută de speciliştii C.J. să fie elaborată o strategie de dezvoltare a zonei.
Timpul înaintat l-a determinat pe preşedintele Ioan Cindrea să limiteze discuţiile la un minut pentru a permite şi parlamentarilor să-şi prezinte părerea despre această întâlnire.
Pe fondul de oboseală al auditoriului cuvântul de încheiere l-a avut Prefectul Ovidiu-Ioan Sitterli care a propus ca pe teritoriul oraşului Agnita să fie construită o puşcărie, pe o suprafaţă de 10 ha. Aceasta ar creea locuri de muncă pentru agniţeni şi ar aduce şi alte beneficii. Şedinţa s-a încheiat fără ca cineva să-şi mai poată exprima o părere despre propunerea reprezentantului guvernului în judeţul Sibiu..
Ulterior l-am întrebat pe Primarul Ioan Dragoman despre aceast lucru . Acesta mi-a spus că propunerea prefectului va fi discutată şi supusă spre aprobare în prima şedinţă a Consiliului Local Agnita.
I Bârsan