Cortina a fost ridicată după prima renovare generală făcută din 1970 încoace la instituția de cultură. La spectacolul inaugural din 7 septembrie, inclus în programul Zilelor Culturale ale Județului Sibiu, sala Casei de Cultură Agnita s-a dovedit neîncăpătoare pentru spectatorii prezenți la eveniment. Deși nu toți au asistat la spectacol în confortul celor 360 de fotolii noi instalate în sală, bucuria spectatorilor a confirmat spusele primarului Ioan Dragoman care a declarat că „Este Casa de Cultură a agnițenilor. Fiecare trebuie să avem plăcerea să venim aici“.
Prezentat de interpretul de muzică populară Traian Stoiță, spectacolul a fost deschis de copii din Ansamblul „Hârtibaciul“ din Agnita urmați de un recital al elevilor clasei de canto popular Agnita, a Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Micu“ din Sibiu, pregătiți de profesorii Florin și Doina Părău.
Aflat la 35 de ani de activitate, Corul „Sf. Nicolae“ din Agnita, a impresionat apoi publicul cu aceeași energie ca și în 1979, dar cu experiența acumulată în toți acești ani în concertele susținute în țară și peste hotare.
Pe lângă dansurile populare tradiționale dar la fel de bine primite ca de fiecare dată de către public, Ansamblul „Cununa“ al Casei de Cultură Agnita a prezentat în continuarea spectacolului un tablou coregrafic emoționant în coregrafia prof. Ioan Sârbu. Momentul a amintit de trăirile femeilor rămase în sat după plecarea bărbaților la oaste și apoi întoarcerea acestora din urmă ca victime directe ale războiului. Tabloul coregrafic a fost închis de o intepretare de excepție a soliștilor Ioana Bogdan, Florin Zamfir și Florin Părău, împreună cu Ansamblul „Cununa“ și Corul „SF. Nicolae“, moment care a ridicat publicul în picioare și a consemnat primul bis al Casei de Cultură „Ilarion Cocișiu“ din Agnita, nou renovată.
Un moment mai puțin plăcut și care a stârnit rumoare în rândul spectatorilor a fost aflare tragicei vești a decesului lui Ferenctz Câlțea, acordeonist al Ansamblului Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului. Deși afectați de pierderea colegului lor, soliștii și orchestra ansamblului și-au păstrat profesionalismul și au dus spectacolul până la capăt. Soliștii Răzvan Năstăsescu, Traian Stoiță, Daniel Rusalim, și Marcel Părău, care a urcat pe scenă după cum a declarat „cu aceeași emoție ca de fiecare dată“, au strâns ropote de aplauze precedând intrarea în scenă a invitatului special la eveniment, Sava Negrean Brudașcu.
Solista sălăjeană a încheiat spectacolul inaugural al Casei de Cultură care de acum înainte va găzdui evenimente culturale în haine noi, cu dotări mult mai bune și într-o atmosferă demnă de o institușie culturală.
Bogdan Albu