sâmbătă, 27 septembrie 2014

Marele pictor agniţean Michael Barner s-a  născut în 1881 şi  a murit sărac în 1961, într-un azil din Mediaş. Autorul a peste 230 de, tablouri cu expoziţii în Paris, Viena Roma şi Budapesta, a mai fost şi poet şi compozitor.
Pentru desăvârşirea carierei artistice, la începuturi a beneficiat de sprijinul meşteşugarilor din Agnita care, la propunerea lui Johann Brenner au constituit un fond de suţinere a studiilor talentatului agniţean.
După multe peregrinări prin Europa, Misch Barner revine în Agnita. Spiritul lui liber, aflat în permanentă căutare, nu se încadrează în regulile nescrise ale puritanilor agniţeni care nu-i aprobă escapadele printre ţiganii din Vărd, unde Misch, nu numai că pictează dar e preocupat şi de muzica acestora.
Cu venituri modeste, trăind de azi pe mâine, adeseori este plătit cu mâncare pentru tablouri comandate. În aceste condiţii, unul din bogaţii oraşului îi comandă un portret pentru care şi pozează. Misch Barner execută tabloul în stilul său consacrat care, din păcate, nu este pe gustul şi înţelegerea celui care l-a comandat şi care refuză să-l plătească, spunând că în tablou nu este el. Atunci pictorul reface tabloul, înlocuieşte capul cu un chip de maimuţă şi se duce la cel care a făcut comanda spunându-i „ăsta eşti tu”.
Tabloul numit  „ Maimuţa verde” se află în colecţia Muzeului din Agnita împreună cu alte 130.
I.B.