sâmbătă, 27 septembrie 2014

Chiar dacă ne aflăm în prag de toamnă, tulburelul nu s-a făcut încă. Și totuși un număr însemnat de conducători auto vor să ne demonstreze contrariul.
Pentru că în urma controalelor efectuate de polițiștii de la rutieră precum și cei de la posturile de poliție comunale, au fost depistați destui șoferi care, după ce au băut, în loc să rămână acasă sau cu prietenii, au preferat să ducă alcoolul la plimbare cu mașina.
Astfel B.D.M. de 30 de ani din Movile a fost depistat având o îmbibație alcoolică în aerul respirat de 0,47 mg/l, iar M.S. de 42 de ani din Agnita 1,00 mg/l. Nu s-au lăsat mai prejos V.M. de 22 de ani din Agnita care, având o îmbibație alcoolică în aerul expirat de 0,51 mg/l, a ignorat semnalul de oprire al polițistului, a refuzat să oprească și continuându-și drumul, într-o curbă, a pierdut controlul volanului și a intrat în șanț. Din fericire nu a suferit leziuni majore. C.M.C. de 38 de ani din Agnita, aflat tot sub influența alcoolului (0,60 mg/l) a scos mașina din curte într-o zonă în pantă și a coborât fără să asigure vehiculul cu frâna de mână. Ca urmare acesta a luat-o încetișor la vale până s-a oprit. În altă mașină parcată în apropiere.
Cu ocazia acelorași controale au fost depistați C.R.E. de 22 de ani din Agnita care conducea un vehicul având permisul de conducere suspendat precum și B.M. de 38 de ani, tot din Agnita, care conducea un autovehicul având plăcuțele de înmatriculare expirate.
Din nefericire acestea nu au fost singurele evenimente rutiere. M.E.S. de 37 de ani din Răvășel precum și B.I. de 43 de ani din Noiștat s-au ales doar cu mașinile avariate după ce, din neatenție, au ajuns cu ele în șanț. Dar, în Bîrghiș, un șofer grăbit în timp ce depășea o căruță a acroșat-o trântind la pământ ce doi ocupanți ai acesteia care, din fericire, nu au suferit decât răni minore.
O adevărată dramă trăiește M.C. de 33 de ani din Ilimbav care, în timp ce manipula cu un utilaj greu baloturi de paie, nu l-a remarcat pe fiul său de aproape doi anișori care se juca nesupravegheat în zona de acțiune a utilajului. Mașinăria a surprins și accidentat copilul care a decedat la scurt timp.
Tot vehiculele au fost scena unor altfel de evenimente. Astfel, pe raza orașului Agnita, o mașină a fost vandalizată aparent fără motiv, iar din câteva autoturisme neasigurate a fost sustrasă aparatură electronică.
Se pare că este necesar să vă reamintim că „paza bună trece primejdia rea” respectiv că, un câine de pază, sistem de alarmă sau vecini buni și atenți fac foarte mult atunci când e vorba de imobile nelocuite sau rar locuite. Pentru că în Bruiu, Șomartin, Gherdeal, Veseud, Fofeldea sau Moardăș, din astfel de imobile au fost sustrase diverse bunuri precum și unelte de uz casnic și gospodăresc. Pe raza orașului Agnita, din imobile sau instituții temporar sau slab supravegheate, au fost sustrase bijuterii, haine, încălțăminte, alimente, alcool, unelte, scule sau aparatură electronică. Cel mai păgubit a fost R.N.M. din Ruja căruia, de pe o pășune împrejmuită, i-au fost sustrase trei bovine.
Cea mai mare pagubă a suferit-o un locuitor din Marpod dar nu dintr-un furt ci dintr-un incendiu. Acestuia, din motive încă necunoscute, i-au ars șura și baloturile de paie depozitate totul în valoare de circa 50.000 lei.
O serie de incidente violente au avut loc la Agnita, Vecerd, Chirpăr, Hosman și Netuș. În urma unor altercații mai mult sau mai puțin spontane una dintre părțile implicate a fost agresată de cealaltă. Cei agresați s-au ales cu împunsături de furcă, capete sparte sau coaste rupte. Agresorii s-au ales cu dosar penal.
Un eveniment mai puțin obișnuit a avut loc la Retiș unde un locuitor, care amenaja o zonă de teren, a descoperit un proiectil vechi dar în stare de funcționare. Acesta a fost ridicat spre detonare de specialiștii de la Protecția Civilă.
Încheiem asigurându-vă că polițiștii de pe Valea Hârtibaciului sunt, ca de obicei …
mereu alături de dumneavoastră

Nu ne putem lua rămas bun de la dumneavoastră, cititorii, fără a mulțumi gazdei noastre revista „Gazeta Hârtibaciului”, aflată acum la ceas aniversar, și căreia îi urăm cât mai multe apariții și tradiționalul
„La mulți ani !”