vineri, 28 februarie 2014

Agnițenii și-au dat mâna în hora genrațiilor de iubitori ai folclorului hârtibăcean. Fie că au urcat pe scenă pentru a cinsti prin joc sau cântec folclorul moștenit de la înaintașii lor, sau se aflau în public răsplătind cu ropote de aplauze evoluția protagoniștilor, pasionații muzicii populare s-au bucurat din plin de o dupămasă de februarie dedicată exclusiv tradiției populare.

În ciuda micilor impedimente create de lucrările de renovare la casa de cultură din Agnita, ediția a XI-a a Spectacolului muzical-coregrafic “Dansul Generațiilor” s-a desfășurat fără probleme în sala fostului cinematograf. Aproape 400 de spectatori au fost prezenți la spectacolul organizat de Casa de Cultură “Ilarion Cocișiu” confirmând astfel că folclorul râmâne principala atracție a hârtibăcenilor.

Soluția de avarie a organizatorilor„ în ceea ce privește sala de spectacol, s-a dovedit în cele din urmă că nu a fost un impediment în atingerea succesului. “Eu sunt mulțumit cum a ieșit pentru că a fost foarte greu de gestionat, circuitele de intrare în scenă au fost foarte grele. Am avut emoțiile cele mai mari pentru copiii aceștia mici. Surprinzător au ;tiut foarte bine ce să facă, s-au descurcat și până la urmă frica mea nu s-a adeverit”, a declarat pentru Gazeta Hârtibaciului, prof. Ioan Sârbu, directorul Casei de Cultură “Ilarion Cocișiu” Agnita, cel care a semnat și coregrafia întregului spectacol. 
Cel puțin trei generații de soliști și dansatori au urcat pe scenă, însă și prezența genarațiilor demult apuse s-a făcut simțită prin moștenirea folclorică lăsată acestor tineri dansatori care o duc mai departe cu atâta mândrie.

Cel mai tânăr participant a fost solista Cezara Borcea care la doar 4 ani și-a depășit emoțiile și a încântat publicul împreună alături de ceilalți soliști și dansatori. Mult mai mari emoții a avut, după cum a și spus, Marcel Părău, solist al Ansablului Cindrelul Junii Sibiului, invitat special al evenimentului. “Văd același public extraordinar. Am venit cu aceleași emoții ca și acum 30 de ani. Dumneavoastră sunteți cel mai mare judecător”, a spus reprezentantul generației mai experimentate din spectacol.

Dansul Genarațiilor reprezintă un spectacol gândit în special pentru ansablurile și grupurile folclorice din Agnita care pot cu această ocazie să prezinte o mult mai mare parte din repertoriu. Festivalurile de gen la care participă deseori, de obicei limitează timpul de evoluție coregrafii fiind astfel nevoiți să rezume momentul pregătit în intervalul impus. Evenimentul le-a permis aşadar să îşi afişeze măiestria folclorică Ansamblului Cununa al Casei de Cultură “Ilarion Cocişiu”, Ansamblului Hârtibaciul, Ansamblului Clubului Elevilor, Clasei externe a Cercului de Canto Popular al Şcolii Populare de Artă “Ilie Micu” din Sibiu, Elevilor de la Şcoala Generală GD Teutsch şi Ansamblului popular de la Merghindeal.
Pe lângă prezența în număr mare a dansatorilor și soliștilor cu vârste fragede, o noutate importantă a ediției a constituit-o dansurile din Banat și Oltenia puse în scenă de dansatorii Ansamblului Cununa care au fost foarte bine primite de către public.

În ceea ce-i privește pe soliști, și aceștia au strâns la rândul lor aplauzele spectaorilor, răsplată a munci depuse în pregătirea spectacolului. “E multă muncă, dar eu consider că în fiecare an ne depășim. Deși toți soliștii eu evoluat foarte bine consider că s-au remarcat Petronela Sandu și Constantin Vasilescu, care au fost la un nivel înalt”, a declarat ref. art. Doina Părău, conducătorul muzical al spectacolului.

Următorul eveniment folcloric la Agnita va avea loc în 7 martie și va fi dedicat mamelor pentru ca în vară să se desfășoare spectacolul de inaugurare a Casei de Cultură unde, potrivit conducerii, lucrările de renovare sunt într-un stadiu foarte bun.

Bogdan Albu