vineri, 28 februarie 2014

Campania pentru salvarea Mocăniţei a fost lansată la începutul lunii octombrie 2013, când un grup de ONG-uri, împreună cu Direcţia Judeţeană de Cultură Sibiu, a început să facă presiuni asu­pra autorităţilor locale şi naţio­nale în a rezolva problema proprietăţii liniei înguste de pe Valea Hârtibaciului. În prezent, roadele se văd prin cele peste 8.000 de semnături, cele 11 evenimente de informare ce au fost desfăşurate de către voluntari şi prin cei peste 400 de copii ce au participat la concursul „Mocăniţă noastră”. În ajutor, voluntarilor le-a venit şi Ioan Gyuri Pascu, ce a sosit special la Sibiu pentru a susţine un concert. Campania a fost promovată nu numai la nivel local şi naţional, ci şi peste hotare, în Marea Britanie şi Germania.

2014 adună încă semnături

Şi copiii de pe Valea Hârti­baciului au strigat la Sibiu „Mocăniţaaa!”, în decembrie. Acesta a fost semnalul continuării campaniei şi în 2014. „Şi va continua până când autorităţile centrale vor debloca situaţia şi dorinţa sibienilor va fi ascultată. Salu­tăm pe această cale recenta poziţie a domnului preşedinte Ioan Cindrea care, în cadrul consultărilor din data de 22 ianuarie privind strategia de dezvoltare a Văii Hârtibaciului, a avut o poziţie fermă şi des­chisă de sprijin a proiectului de repunere în funcţiune a mocăniţei”, a spus Mihai Dra­gomir, coordonatorul campa­niei. Echipa voluntarilor va fi sprijinită şi de Camera de Comerţ şi Industrie Sibiu, care va ajuta cu pregătirea unui model de dezvoltare econo­mică în etape a liniei de mocăniţă şi cu elaborarea primelor proiecte ce vor fi depuse spre finanţare.

27 septembrie - „Ziua Mocăniţei”

În ceea ce priveşte anul 2014, acesta va înscrie nume­roase acţiuni de reparaţie la linie, cu voluntarii români şi străini, şi activităţi educative cu noile cluburi „Prietenii Mocăniţei”, înfiinţate în şcolile de pe Valea Hârtibaciului. 27 septembrie a fost denumită de Consorţiul format din pri­mă­riile de aici „Ziua Mocăniţei”. Pentru a sărbători această dată, Asociaţia „Prietenii Mo­căniţei” pregăteşte o reuniune a pasionaţilor de trenuri istorice şi locomotive cu aburi. 
Cei care doresc să afle mai multe informaţii pot accesa mh.mocanita.com..

Andra MARINESCU
Articol preluat din Tribuna