A intrat în tradiţie ca odată pe an, în Agnita să aibă loc spectacolul folcloric prezentat de ansamblurile Casei de Cultură „Ilarion Cocişiu” intitulat „Dansul generaţiilor”. Anul acesta, clădirea Casei de Cultură fiind în refacere, spectacolul a avut loc în sala fostului cinematograf care a revenit, după mai multe avataruri la statutul de spaţiu cultural.
Spectacolul a fost o trecere în revistă a activităţilor folclorice realizate în anul 2013, în care, deşi la Casa de Cultură a fost şantier, activităţile au continuat, s-au făcut repetiţii, au venit alţi prichindei să înveţe să cânte şi să joace iar ansamblurile Cununa şi Hârtibaciul au participat la festivaluri şi spectacole în ţară şi străinătate. Alături de cele două ansambluri, în spectacol au evoluat şi Ansamblul Clubului Elevilor, clasa externă a Cercului de Canto Popular al Şcolii Populare de Artă “Ilie Micu” din Sibiu, elevii de la Şcoala Generală GD Teutsch şi grupul de dansuri populare din Merghindeal.
Ca de fiecare dată, realizatorul acestui spectacol, prof. Ioan Sârbu a reuşit să prezinte agniţenilor noi momente coregrafice şi jocuri populare din alte zone ale ţării, învăţate din peregrinările pe la fesivalurile pe unde a prezentat frumuseţile jocurilor hârtibăcene. Spectatorii au fost încântaţi şi au aplaudat nu numai sârba, învârtita, purtata şi bătuta hârtibăceană ci şi suitele de dansuri bănăţene şi olteneşti din care n-a lipsit cunoscuta Ciuleandră jucată de ansamblul Hârtibaciul.
Un moment deosebit de aplaudat a fost invadarea scenei de către cei mai mici învăţăcei ai jocurilor populare. Peste 60 de prichindei au umplut scena şi au jucat cu multă seriozitate, spre bucuria părinţilor şi bunicilor care au aplaudat inclusiv micile stângăcii care au dat farmec spectacolului.
Grupurile vocale şi soliştii pregătiţi de prof. Doina Părău referent la Casa de Cultură „Ilarion Cocuşiu au prezentat un repertoriu bogat de cântece populare ce au încântat spectatorii.
Cu aceeaşi emoţie ca în urmă cu 30 de ani, când a debutat în faţa agniţenilor, îndrăgitul Marcel Părău, solistul care reprezintă folclorul hârtibăcean în renumitul ansamblu Cindrelul Junii Sibiului, a fost primit cu dragoste şi aplaudat pentru o parte din bogatul lui repertoriu.
Spectacolul a fost încheiat cu un fragment din momentul coregrafic „Cununa” realizat după vechiul obicei ce încheia secerişul grâului.
I.Bârsan