vineri, 28 februarie 2014

Au trecut 7 ani de când  în Agnita , fosta Casă a Copilului  a devenit Centru de  Îngrijire şi Asistenţă ,  un loc destinat persoanelor vârstnice, cu dizabilităţi, cărora nu are cine să le poarte de grijă. În locul  copiilor ce mergeau încolonaţi spre şcoală, au venit oameni în vârstă cu diverse handicapuri.  Oraşul i-a adoptat şi  ei au devenit o prezenţă tot mai   vizibilă în urbea de pe Valea Hârtibaciului.  
Cei care dispun de mai multă autonomie fizică şi psihică se plimbă pe străzi prin parcuri şi participă permanent la slujbele de duminică şi în sărbători, alţii ies cu grupul, însoţiţi de asistenţi.
Recent  directorul Vasiu Mircea a prezentat un raport de activitate pe anul 2013 şi proiectele pentru 2014. Au fost prezenţi Mihaela Tolciu, Maria Marcu şi Adela Stanciu directori  la Direcţia Generală de Asistenţă Socială Sibiu, Ioan Dragoman primarul oraşului Agnita, preoţii Ioan Jurca şi Nicolae Mărginean şi alţi reprezentanţi ai unor instituţii  judeţene ori locale care colaborează sau sprijină Centrul din Agnita.
Din raport a reieşit că din cele 34,5  posturi, prevăzute în Statul de funcţii şi aprobate de Consiliul Judeţean Sibiu, au fost ocupate conform reglementărilor legale în vigoare, 19 posturi. Cei 19 angajaţi au în îngrijire 42 de beneficiari cu vârsta între 45 şi 90 de ani, din care 21 cu handicap mental, 11 cu handicap neuropshihic, 6 cu handicap asociat, 3 cu handicap fizic şi una cu handicap vizual.
După prezentare invitaţii care au luat cuvântul, au apreciat condiţiile şi grija cu care sunt trataţi beneficiarii acestei instituţii.
Primarul Ioan Dragoman a promis că va acorda în continuare ajutor Centrului din Agnita şi că va solicita Consiliului Judeţean sprijin pentru reabilitarea clădirii.
Preotul  Ioan Jurca a lăudat activitatea personalului care se ocupă de cei pe care îi au în grijă şi a propus conducerii   să găsească o cameră în care să se amenajeze un loc de rugăciune pentru ca cei bolnavi să aibă parte şi de un tratament sufletesc.
Vorbind despre colectivul Centrului de la Agnita, Mihaela Tolciu director executiv la DGASPC Sibiu a remarcat că, deşi, comparativ cu alte Centre este este cel mai mic, nivelul de calitate al serviciilor este la înălţime.  
Despre situaţia  de la Agnita a vorbit şi directorul  social de la DGASPC  care a ţinut să-I felicite pe angajaţii  acestei instituţii pentru impresia că aici este o mare familie.Cele spuse de d-na director sunt uşor de constatat, relaţia dintre angajaţi şi beneficiari fiind foarte vizibilă prin gesture prin priviri.
A munci într-o asemenea instituţie nu este la îndemâna oricui. Numai oamenii  cu suflet bun pot găsi satisfacţie, pentru că numai cei care pot dărui bunătate sunt bucuroşi să primească recunoştinţă. O recunoştinţă exprimată fără cuvinte dar citită în priviri ori simţită printr-o strangere de mînă. 
Şi astfel de gesturi se regăsesc frecvent la acest Centru. Sentimentul că aici este o mare familie a fost confirmat şi din prezentarea  fotografiilor  făcute în excursii ori la numeroase evenimente la care participă beneficiarii Centrului.
Directorul  Mircea Vasiu a ţinut să mulţumească şi celor care, dând dovadă de altruism au făcut donaţii  pentru a aduce un plus de bucurie pentru cei aflaţi în Centrul de Îngrijire din Agnita; Regina Bidian din Germania, firma S.C.  AVICO-VET CLUJ NAPOCA SRL , alţi donator cu suflet mare. A menţionat şi prezenţa,  grupurilor de la Casa Seniorilor, a voluntarilor de la Crucea Roşie din Agnita, a grupurilor de elevi şi mai ales a ansamblurilor de la Casa de Cultură “Ilarion Cocişiu”,  a căror prezenţă luminează deseori   sufletele celor aduşi aici pentru îngrijire. Şi pentru că prezentarea raportului a fost un eveniment deosebit , încheierea lui s-a făcut cu un minispectacol folcloric susţinut de ansamblul “Hârtibăceanul”, aplaudat de toţi cei prezenţi .

I Bârsan