Încă din 1979, saşii din Veseud, ajunşi în Germania, au simţit nevoia să se regăsească, să se simtă împreună, drept care au înfiinţat H O G Zied (Asociaţia Veseuzenilor), al cărui preşedinte este profesorul Sedler Werner.
Dacă cei plecaţi înainte de căderea regimului ceauşist, au fost obligaţi să-şi vândă casele, următorii nu le-au mai vândut, păstrând un loc în care să poată reveni, în care să-şi regăsească propria identitate. Şi revin mereu, să le întreţină dar mai ales să se simtă acasă. 2o de case au fost refăcute şi îşi primesc în fiecare vară familiile celor care s-au născut şi au trăit aici.
Comunitatea saşilor din Veseud n-a fost cea mai mare de pe Valea Hârtibaciului, dar se pare că a fost cea mai unită şi mai dornică de a-şi păstra obiceiurile şi cultura săsească. Acolo, în Germania, în cadrul asociaţiei au format un cor de 30 de persoane, dirijat de prof. Ehrlich Wilhelm având un repertoriu cu foarte multe cântece săseşti. Se întâlnesc periodic în Germania, îşi cântă cântecele ce le sunt atât de dragi şi se simt bine păstrând vie o cultură spirituală veche de sute de ani.
Acum au venit în Veseud, au venit acasă cu copii şi nepoţii să le arate frumuseţea locurilor în care au trăit şi pe care , de voie de nevoie le-au părăsit cu durere în suflet.
Peste 200 de persoane s-au adunat sâmbătă 9 august, în curtea bisericii săseşti, din care peste 160 au venit din Germania. Mulţi au îmbrăcat cu mândrie costumul popular săsesc specific veseuzenilor.
Despre această întâlnire, despre satul Veseud modernizat, cu drum asfaltat, cu trotuare, cu canalizare, apă şi gaz, despre activitatea asociaţiei privind repararea bisericii şi a şcolii, a vorbit Sedler Werner preşedintele H O G Zied.
Eugen Feldioiu, viceprimarul comunei Chirpăr, a salutat revenirea veseuzenilor acasă, a vorbit despre activitatea Primăriei şi a Consiliului Local Chirpăr pentru modernizarea satului şi i-a felicitat pe organizatori pentru frumoasa sărbătoare.
Cuvinte de apreciere despre comunitatea săsească, despre unitatea şi spiritul lor gospodăresc, a vorbit dr. Ion Militaru, cercetător ştiinţific la Academia Română, fost profesor în comuna Chirpăr, îndrăgostit de oamenii şi locurile pe care le-a cunoscut în tinereţe.
Un moment deosebit a fost spectacolul oferit în biserică de o parte a corului veseuzenilor, care au încântat auditorul cu un bogat repertoriu în care au dominat vechile cântece săseşti.
Duminică au participat la o slujbă liturgică, oficiată în vechea biserică, după care au , în vechiul cimitir s-a ţinut o slujbă de pomenire pentru cei rămaşi veşnic în sat. După masă s-au reîntâlnit în parcul bisericii, unde au plantat un tei şi a fost dezvelită o placă comemorativă dedicată eroilor veseuzeni din primul război mondial.
Cei mai încântaţi de acest eveniment au fost tinerii care au descoperit pentru prima dată locuri minunate şi au aflat o parte din istoria strămoşilor lor.
I.Bârsan
joi, 28 august 2014