De la învățătorul Nicolae Nițescu ne-au rămas pagini emoționante, mărturie ale acelor începuturi. Iată câteva din însemnările acestuia. „Dacă preotul întruchipează pe slujitorul lui Dumnezeu, orașul Agnita a avut fericirea de a avea în mijlocul ei preoți cu har precum mult prețuitul și vrednicul preot Săsăujan Simion care, în decursul păstoririi sale, a deschis drum credinței față de Atotputernicul și încrederii nețărmurite a creștinilor în dragostea față de Mântuitorul nostru, apropiind astfel sufletele oamenilor de biserica și credința noastră strămoșească. Prin strădania și oboseala depusă de cucernicul preot Săsăujan Simion a luat ființă în anul 1979 Corul Bisericesc – care, până în 1989, a interpretat în fiecare an concertul de colinde, atât la catedrală cât și la biserica Sfântul Nicolae. Dânsul a creat condiții optime pentru întărirea corului – fiind prezent la toate repetițiile, mobilizând oamenii, încurajând astfel activitatea corului.
În anul 1983 – 5 iunie – când a avut loc sfințirea bisericii „Sfântul Nicolae” – vrednicul părinte Săsăujan a avut lăudabila inițiativă ca acest cor să susțină și oficierea Sfintei Liturghii alături de preoți și a reușit. În anul 1989 preotul Simion Săsăujan a plecat la Sibiu și, odată cu plecarea dânsului, corul a pierdut un sprijin important, dar, s-a reorganizat, a perseverat în pregătire și a fost împrospătat cu elemente tinere, cu dragoste și credință față de Dumnezeu și biserica ortodoxă, corul fiind educat de părintele Săsăujan care a inoculat în sufletele membrilor lui dragostea față de credința noastră strămoșească – ce ne caracterizează.” (din Însemnările înv. Nicolae Nițescu)
Învățătorul Nicolae Nițescu a rămas activ în corul bisericii și după 1990 când conducerea corului a fost preluată de profesorul de muzică Doru Paul Nițescu, fiul acestuia. În noiembrie 1994 învățătorul N. Nițescu este inițiatorul memoriului adresat Mitropolitului Ardealului, Antonie Plămădeală, în vederea obținerii atestării acestui cor în calitate de cor bisericesc: „Purtând cu noi în permanență spiritul inițiatorului acestui cor bisericesc în persoana mult prețuitului și prea cucernicului preot Săsăujan Simion, ne învrednicim să solicităm cu smerenie și fiască supunere, Înalt Prea Sfințite Mitropolit, atestarea acestui cor bisericesc care deservește catedrala ortodoxă și cele trei parohii.”
14 noiembrie 1994 – data la care I.P.S. Antonie Plămădeală a dat corului binecuvântarea – atestarea de cor bisericesc – a marcat începutul unei perioade foarte rodnice. Iată care era situația corului la acea dată: „Corul numără 54 de membri, structura lui s-a îmbunătățit. Alături de un număr de vârstnici – nucleul fostului cor bisericesc – activează astăzi mulți tineri, îndeosebi elevi de liceu, astfel că ponderea numerică o au credincioșii tineri.
Repertoriul corului, în exclusivitate religios, cuprinde cântările Sfintei Liturghii, pricesne, imnuri religioase, colinde. Folosim ca bază muzica psaltică – „Sfânta Liturghie” de Nicolae Lungu, precum și anumite cântări și imnuri de compozitori transilvăneni, îndeosebi Timotei Popovici. Repetițiile se desfășoară de două ori pe săptămână (luni și joi), prezența fiind bună. Întâmpinăm greutăți în legătură cu spațiul pentru repetiții, acesta nefiind adecvat. Prin bunăvoința Direcțiunii Școlii Generale Nr. 1 Agnita ne desfășurăm repetițiile într-o sală de clasă. Activitatea corului este coordonată de un colectiv de conducere, în colaborare cu preoții slujitori în orașul nostru, astfel că toate problemele privind activitatea corului, repertoriul, organizarea lui, au girul tuturor membrilor, al credincioșilor și al Bisericii.
Pentru a ne îmbogăți repertoriul și nivelul interpretativ, am organizat în ultimii doi ani schimburi de experiență cu corurile catedralelor din Mediaș și Sighișoara, precum și deplasări la sfințirea bisericii din Valea Aurie – Sibiu, Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, schitul de la Nocrich, biserica din Rășinari, biserica din satul Ruja, unde am cântat răspunsurile Sfintei Liturghii.”(citat din Memoriul către I.P.S Mitropolitul Ardealului) Atestarea de cor bisericesc de către I.P.S. Mitropolit Antonie Plămădeală a dat aripi activității corului, a crescut prestația și prestanța acestuia în cadrul bisericii, precum și în diferite competiții specifice unde a obținut aprecieri pe măsură – materializate în premii și invitații la manifestări de anvergură în țară și peste hotare. (Corul a participat la manifestările religioase prilejuite de Adunările Ecumenice de la Graz – Austria și Sibiu). Pe bună dreptate putem considera că activitatea din cadrul acestei formațiuni corale bisericești a constituit o școală de catehizare pentru mulți copii și tineri din oraș care, atrași de muzica bisericească, au înțeles și au învățat Sfânta Liturghie cântând în cor încă de pe băncile școlii generale și liceului, ducând cu ei, la studii sau la locurile de muncă frumusețea cântării Sfintei Liturghii, a muzicii religioase ortodoxe.
A consemnat prof. Ioana Varga