s-au desfăşurat simultan cu ,,Zilele culturale ale Judeţului Sibiu,, ( 5-6 octombrie 2013 )
Activităţile au demarat cu un set de 3 filme documentare ( despre Japonia, Maroc şi Senegal ) prezentate la Căminul Cultural din Nocrich, în faţa a peste 450 de spectatori ( preşcolari, elevi, cadre didactice, părinţi). Tot la Căminul Cultural s-a desfăşurat şi activitatea cultural – distractivă ,,teatru în comunitate,,.
Clasa a VII-a, condusă de diriginte (prof. Toader Alemănuţa ) a avut ca sarcină o creaţie despre sat. Activitatea a fost coordonată de bibliotecarul comunal Anghel Paraschiva. Câţiva elevi s-au străduit să înveţe tainele acordeonului, într-un atelier al Şcolii Populare de Arte – desfăşurat în Şcoala Gimnazială.
Din acest moment, acţiunile s-au mutat în Şcoala gimnazială Nocrich. Mai întâi, o asistenţă de peste 400 de elevi, cadre didactice şi părinţi au vizionat expoziţia de desene şi alte lucrări ale preşcolarilor şi elevilor din Nocrich, prezentată sub titlul ,,Copiii şi mediul înconjurător,,. La etaj, vizitatorii au fost încântaţi de expoziţia de fotografii ,,Comuna Nocrich, în imagini fotografice,, realizată de elevi ai clasei a VIII-a.
Activităţile s-au încheiat în jurul orelor 14,00 cu vizionarea expoziţiei de fotografii legată de viaţa saşilor, realizată de d-na. Camelia Ştefan, de la Muzeul Astra – Sibiu.
Ziua s-a terminat cu o surpriză: toţi copiii au primit câte o pungă–cadou cu dulciuri, din partea Consiliului Local şi Primăriei, prin ,,Asociaţia Culturală Nocrich,,.
A doua zi ( 6 octombrie ) a debutat cu masa rotundă ,,Trecut, prezent şi viitor cultural în satele comunei Nocrich,, organizată de ,,Asociaţia Culturală Nocrich,, (preşedinte – prof. Mihuleţ Achim) şi Şcoala gimnazială Nocrich, în Centrul de Documentare şi Informare al şcolii ( orele 11,00-12,30 ).
Activitatea a debutat prin cuvântul de deschidere al primarului comunei – ec.Vişa Ionel.
Au participat la dezbateri:
-dl. Galea Ioan din Ghojasa de Jos
-dl. Gligor Stopiţa Ioan –redactor şef la revista ,,Rapsodii,,- Sibiu
-dl. prof.Ziegler Winfried, reprezentantul satului Hosman
-dl. prof Halmaghi Marius şi d-l Gruncă Ioan-preşedintele Asociaţiei
A.T.Laurian din Fofeldea
-prof. Popa Ioan de la Colegiul Naţional ,,S.Brukenthal,, Sibiu.
De la orele 13,00 activităţile s-au desfăşurat la Căminul Cultural. Şcoala a încheiat programul artistic cu dansurile copiilor de la Grădiniţă (instructor ed. Filip Marieta ) şi dansurile populare româneşti şi grupul vocal (instructor prof. Mihuleţ Achim).
Conducerea Şcolii gimnaziale Nocrich, aduce mulţumiri elevilor şi tuturor cadrelor didactice care au înţeles să depună eforturi pentru ca cele două zile să rămână în amintirea comunităţii ca un eveniment memorabil.
prof. Mihuleţ Achim
prof. Nicoară Ionela-Luiza