duminică, 30 iunie 2013

ROŞIA, SIBIU, ROMẬNIA

“Proiectul Ziua Universală a Iei a început din suflet şi este rodul contribuţiei tuturor oamenilor din aceasta comunitate.” – aşa îşi începea echipa “La blouse roumaine” discursul de mulţumire pentru răspunsul tuturor oamenilor care au ales să se implice direct sau indirect la îndeplinirea, realizarea ideii de promovare a bluzei tradiţionale româneşti – IA. Această febră a cuprins întreaga planetă! Din toate colţurile lumii, românii au răspuns prezent!
Ia, realizată de Henri Matisse în urma prieteniei cu Theodor Pallady, ia promovată la baluri de Regina Maria, ia îmbrăcată de fetele de la Abba la concerte, ia care a fost sursa de inspiraţie pentru Oscar de la Renta şi Jean Paul Gaultier, această ie este simbolul nostru naţional!
Cu toate că m-am născut şi am crescut la oraş, pentru mine ia înseamnă acasă, înseamnă poveşti cu Horia, Cloşca şi Crişan, cu Pintea Haiducul, cu Avram Iancu şi frumoase fete care se prind la joc pe Ciuleandra  Mariei Tănase! 
Bine-nţeles că m-a prins şi pe mine aceasta febră, care a unit românii din toate colţurile lumii!
Împreună cu două colege, Maria Alexandru şi Ina Pantor – Cultasov, am hotărât, doar cu o lună înainte de eveniment, să ne alăturam şi noi, alături de copiii pe care-i educăm la Şcoala Gimnazială Roşia, judeţul Sibiu, minunii care ne face pe toţi mai buni, minunii care se numeşte acasă, minunii  care înseamnă Ia!
Pentru că Ziua Universală a Iei a coincis cu sărbătoarea sânzienelor şi pentru că la Roşia sărbătoarea sânzienelor începe cu o zi mai repede, noi, am decis să reînviem sărbătoarea sunzuienelor aşa cum se sărbătoarea odată în sat. Toţi sătenii cu care am vorbit s-au alăturat cu bucurie acestei iniţiative şi s-au oferit să ajute : de la cel mai mic, care a ales să cânte împreună cu corul şcolii în cadrul scurtului program artistic pe care l-am pregătit, până la cel mai în vârstă, care a binevoit să îmbrace cu mândrie, fără a sta pe gânduri costumul românesc cu cea mai frumoasă iie pe care o avea – trebuie să spun că fiecare femeie a satului are mai multe ii!
Am avut susţinere financiară din partea Şcolii Gimnaziale Roşia, condusă de domnul director profesor doctor Dumbravă Alexandru, din partea Primăriei Roşia şi a domnului primar Aldea Valentin. De asemenea, domnul părinte Moga Sergiu, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române în Roşia, ne-a susţinut, ne-a oferit informaţii despre sărbătoare şi chiar ne-a pus la dispoziţie un cântec pe care l-am cântat împreună cu corul. În ziua sărbătorii a aşteptat copii la biserică cu colaci!
Am încheiat parteneriate cu Muzeul Astra Sibiu, care ne-a pus la dispoziţie materialele din cadrul proiectului Jocul de acasă Transilvania zona Sibiu – proiect realizat de Fundaţia pentru meşteşuguri în parteneriat cu Muzeul Astra - şi cu Liceul de Artă Sibiu, care ne-a pus la dispoziţie cinci elevi care au supravegheat şi au îndrumat participanţii la atelierle de lucru, ateliere pe teme de arte plastice: “Pictură”, “Împletit cununi”, “Semne de cusături”, “Creaţie”.
Prima zi de sărbatoare a început la Casa de cultură şi Sport Roşia. Copiii, frumoşi copii,  îmbrăcaţi în mândre, măiastre ii, au plecat la cules de sânziene însoţiţi de câţiva adulţi. Plini de bucurie, cu mic, cu mare, am adunat sânziene, braţe întregi... Le-am împletit pentru a le pune la porţi şi pentru a le arunca pe case. Ştiu că sunt perfecte pentru alungarea duhurilor rele şi sunt convinsă că şi-au îndeplinit sarcina!!!
24 iunie, Ziua Universală a Iei, a început la Roşia cu slujba specifică sărbătorii sânzienelor la biserica din sat, biserică cu hramul Sf. Ioan Botezătorul.
La ora 12:00, Casa de Cultura şi Sport a prins viaţă! Adulţi şi copii au invadat locul pregătit de sărbătoare. Cele patru ateliere au fost “luate cu asalt” de copii. Fiecare copil, care a trecut pe la cel puţin trei ateliere, a primit o diplomă de participare! Au fost încântaţi să ţină în mânuţe diploma desenată cu ii şi cămăşi româneşti, diploma care avea înscris numele fiecăruia.
A urmat corul! Buni copii, sufletişti! Au dat tot ce a fost mai bun în ei pentru ca acele cântece pregătite asiduu cu doar o săptămână înainte să încânte auditoriul. Au fost răsplătiţi cu îndelungate aplauze!
Materialele obţinute de la doamna Mirela Creţu în urma parteneriatului cu Muzeul Astra au fost urmărite cu interes de cei prezenţi.
Finalul a fost asigurat de parada costumelor populare româneşti, paradă la care au participat cu mândrie toţi cei prezenţi care purtau ie!
Am avut o mini expoziţie de ii, unde a fost prezentată şi cea mai veche ie. Cu adevărat minunată!
Pe tot parcursul zilei am fost însoţiţi de mirosul sânzienelor, purtate de fete şi femei, dar şi de îmbătătorul miros al gogoşilor – familia Fiţa, de la Vurpăr, ne-a asigurat hrana necesară pentru cele câteva ore de bucurie!
A fost frumos, dar prea repede s-a terminat! Am primit sugestii pentru anul următor, sugestii de care, noi, comitetul organizatoric, vom ţine cont!
Să ne vedem şi să ne auzim cu drag la anul!
Doamne ajută!
Corina Popescu