duminică, 30 iunie 2013

În sala de şedinţe a primăriei din Agnita au fost aduse scaune suplimentare pentru numărul mare de participanţi la seminariul despre utilizarea biosolidelor în agricultură şi protecţia surselor de apă în Agnita. Seminariul face parte din proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în regiunile Mediaş, Agnita şi Dumbrăveni, cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu.
Prezenţa ar fi fost şi mai mare dacă agniţenii ar fi  ştiut că la seminar participă şi conducerea S.C Apa Târnavei Mari S.A, căreia ar fi vrut să-i pună multe întrebări dar mai ales să-i facă multe reproşuri.
Înainte de a începe lecţia despre oportunitatea şi avantajele valorificării nămolului în agricultură, ca agent de regenerare a solului şi ferilizant, Virgil Bucşe , Director General al S C Apa Târnavei Mari, a ţinut să prezinte câteva din realizările societăţii, privind lucrările de aducţiune a apei şi lucrările de refacere a sistemului de canalizare  şi a reţelelor de apă din Agnita.
Cei prezenţi au aflat că lucrările de aducţiune trebuiau finalizate în luna martie a.c., dar executantul – o firmă spaniolă- nu s-a încadrat în termenul stabilit prin contract şi acesta a fost prelungit până în luna septembrie.
În ceea ce priveşte lucrările din oraş, auditoriul a aflat că acestea au fost recepţionate deşi mai sunt remedieri de făcut. Afirmaţia confirmă temerile agniţenilor din perioada când observau modul neprofesionist cu care se lucra şi când la sesizările lor li se promitea că recepţia nu va fi făcută până când lucrările nu vor fi conforme. Acum, după ce recepţia a fost făcută şi executantul sau executanţii şi-au luat banii, urmează remedierile, adică iar săpături, iar gropi, iar închideri de apă.
La întrebarea privind pagubele suferite de cei cărora le-au crăpat pereţii, le-au fost inundate pivniţele şi li s-au promis despăgubiri pe care nu le-au primit, reprezentanţii S.C. Apa Târnavei Mari au spus că aceasta e responsabilitatea firmei Hidroconstrucţia.
Păgubiţii s-au adresat firmei respective care a răspuns cu promisiuni care până acum n-au prea fost onorate. Nu cred că  acum, după ce au predat lucrarea care a fost recepţionată şi ca atare şi-au primit banii, vor fi mai receptivi la necazurile pe care le-au cauzat.
Locuitorii de pe Aleea Teilor au rămas nu numai cu paguba pentru reparaţiile făcute cu banii lor ci şi cu teama că de acum încolo, orice ploaie mai mare, orice viitură le poate inunda pivniţele.
Conform contractului dintre S.C. Apa Târnavei Mari, în calitate de beneficiar al lucrărilor şi   S.C. Hidroconstrucţia în calitate de executant şi beneficiar de câştig financiar, aceasta trebuie să repare sau să acorde despăgubiri pentru toate stricăciunile pe care le-au facut agniţenilor în timpul lucrărilor.
Dar astea nu sunt problemele S C Apa Târnavei Mari care a recepţionat lucrarea şi nici ale S.C. Hidroconstrucţii care şi-a luat banii ci ale păgubaşilor care, dacă vor să-şi recupereze pagubele trebuie să se adreseze justiţiei, unde vor avea ca adversari avocaţii firmei stricătoare şi aceştia, în mod sigur sunt mai profesionişti decât inginerii şi muncitorii care au lucrat prin Agnita..
                                               

I Bârsan