duminică, 30 iunie 2013

Parohia Ortodoxă Noiștat a organizat în zilele de 1 și 2 iunie 2013 o excursie la  Mânăstirile din Moldova și Bucovina, obiectivul principal fiind Mânăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași, unde se află cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioasei maicii noaste Parascheva. Cu ocazia acestui pelerinaj s-au mai vizitat Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, care adăpostește moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, prăznuit pe 2 iunie, Mânăstirea Bogdana din orașul Rădăuți, în care se află moaștele Sfântului Leontie de la Rădăuți, judeţul Suceava, Mânăstirile Putna, Sucevița, Moldovița, Humor și Voroneț, toate în judeţul Suceava
La acest pelerinaj au participat numeroși credincioși din Noiștat, dar și din satele apropiate: Retiș, Brădeni, Iacobeni și Stejeriș. Cazarea și masa participanților la acest pelerinaj s-au făcut la Mânăstirea Putna, unde se află mormântul Domnitorului Stefan cel Mare și Sfânt. Duminică, 2 iunie, grupul de pelerini hârtibăcieni a participat la Sfânta Liturghie de la Mânăstirea Putna, între preoții călugări slujitori împreună cu Arhimandritul Melchisedec Velnic aflându-se și Precucernicul Părinte Popescu Ioan, organizatorul acestei frumoase excursii.
Pe lângă Mânăstirile vizitate, credincioșii noștri s-au bucurat și de priveliștile oferite de Lacu Roșu, Cheile Bicazului, Pasul Mestecăniș, inclusiv întreg Pasul Tihuța. 
Bisericile din Bucovina își au frumusețea și măreția lor aparte atât prin picturile interioare și exterioare, cât și prin arhitectură. Privindu-le, de îndată suntem învăluiți într-o atmosferă de reculegere sufletească; chipurile sfinților ne arată viața lor de sfințenie – cea mai înaltă treaptă a demnității omului; aceasta este starea care apropie pe om de Dumnezeu; privindu-le, simțim lucrarea și prezența lui Dumnezeu în ei.
Întemeietorii Bisericilor și Mânăstirilor bucovinene, domnitori precum Ștefan cel Mare și Sfânt, Petru Rareș etc. și boieri iluminați, demonstrează prin ctitoriile lor că aveau deplina conștiință că existența și esența specifică a unui popor se pot apăra, în bătălia cu agresivitatea istoriei și cu timpul, numai prin valori de înaltă spiritualitate, estetică și sacră deopotrivă. Bisericile și mânăstirile din această parte a țării se află într-o perfectă armonie cu spațiul înconjurător (munți, păduri, ape curgătoare), integrate în același ritm cosmic, în măsură să creeze o armonie profundă între ființa umană și ființa lumii sub semnul sacrului.
Pictate în interior și pe pereții exteriori în întregime, până la turle, bisericile bucovinene s-au constituit într-o Biblie deschisă, nu numai ca o Carte cu semne sacre, ci și ca o lume sacră deschisă: un spațiu privilegiat în care timpul istoric se confundă mai întâi, apoi trece timpul cosmic purtând însemnele Transcendentului.
Mulțumim bunului Dumnezeu pentru că ne-a călăuzit pașii și ne-a purtat de grijă în această excursie și nădăjduim ca pe viitor să mai putem organiza astfel de popasuri duhovnicești.
  
Pr. Popescu Ioan (Noiștat)