duminică, 30 iunie 2013


Şi anul acesta ca şi anul trecut şi de când se ştiu, sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh are pentru credincioşii creştini din parohiile Retiş şi Ţeline o încărcătură deosebită. În satele lor vin soboruri de preoţi ca să săvârşească Sfânta Taină a Maslului de obşte. Biserica „Schimbarea la Faţă” din Ţeline şi curtea bisericii „Sfinţii Petru şi Pavel” din Retiş i-au adunat nu numai pe săteni ci şi pe mulţi din fii acestora veniţi să îngenuncheze şi să-şi aplece capetele sub patrafire, spre a se ruga pentru sănătatea lor şi a celor dragi.
Preotului Ioan Scutea, păstorul celor două parohii, i-au stat alături preoţii din parohiile vecine. În Retiş au venit preoţii Florin Donosă din Bărcut,  Florin Ţânţ din Brădeni, Teofil Gârbacea din Iacobeni, Horaţiu Toma Sebastian din Movile, Ciprian Constantin din Netuş, Ioan Popescu din Noiştat şi Liviu Prunea din Vărd.
Pentru enoriaşi din Ţeline s-au rugat şi preoţii din Brădeni, Netuş, Noiştat, Movile, şi părintele Adrian Dobre din Sighişoara.
După oficierea Sfintei Liturghii, în Retiş, părintele Horaţiu din Movile a ţinut o frumoasă predică despre importanta sărbătoare creştină „Pogorârea Sfăntului Duh”. Apoi părintele Ioan Scutea a mulţumit enoriaşilor care au îmbrăcat frumoasele costume populare pentru acest eveniment deosebit din viaţa satului .
În memoria preotului Aron Aroneasa, fiu al satului Retiş, slujitor al credincioşilor din parohia Albeşti, plecat lângă Domnul să se roage pentru cei pe care  i-a iubit, a fost păstrat un moment de reculegere.
A urmat ungerea cu Sfântul Mir şi botezul, care au desăvârşit rugăciunea preoţilor şi a credincioşilor creştini.

Ilarion Bârsan