Interviu de Bogdan Albu
Crucea Roşie este prezentă oficial la Agnita începând cu acest an. Ce reprezintă existenţa acestei asociaţii în oraşul nostru şi ce va face în beneficiul agniţenilor ne-a explicat Paul Hîrţoagă, directorul Crucii Roşii Subfiliala Agnita.
Reporter: De ce Crucea Roşie la Agnita?
Paul Hîrţoagă: Este important să avem la Agnita o asociaţie cu renume naţional şi internaţional. Crucea Roşie oferă un plus de încredere tinerilor care vor să devină voluntari, iar la Agnita avem foarte puţine asociaţii cu profil strict umanitar. Celelalte asociaţii se ocupă de tineri în special, de actiităţi mai distractive.
Rep.: Care este cel mai important element prin care Crucea Roşie se difernţiază de celelalte asociaţii din zonă?
P.H.: Voluntarii Crucii Roşii au o mai mare experienţă şi sunt specializaţi pe diferite domenii, cum ar fi primul ajutor, identificarea cazurilor sociale. Deasemenea, majoritatea voluntarilor Crucii Roşii sunt studenţi la medicină şi astfel pot să-i instruiască pe ceilalţi voluntari. Noi încercăm să ne învăţăm pe noi şi să-i învăţăm pe alţii. Crucea Roşie are multe ramuri în care acţionează iar acţiunile noastre sunt facilitate de faptul că, fiind o asociaţie subordonată statului, atunci când solicităm ajutor din partea instituţilor acestea sunt oarecum obligate să ne susţină.
Rep.: Până acum au mai fost în Agnita acţiuni desfăşurate de Crucea Roşie?
P.H.: Da! În 2010 şi 2011 Crucea Roşie a fost prezentă la Agnita cu acţiunea Banca de Alimente şi atunci s-au împărţit alimente bătrânilor imobilizaţi la pat. Deasemenea, în 2009 cinci tineri din Agnita au fost la tabăra Leaders for Tomorow desfăşurată timp de o săptămână pe Valea Ştezii.
Rep.: Există o bază de date cu persoanele care vor beneficia în urma acţiunilor umanitare ale Crucii Roşii Subfiliala Agnita?
P.H.: Nu avem deocamdată o astfel de bază de date, dar vom solicita în scurt timp de la Primărie o listă cu persoane defavorizate, persoane cu handicap sau familii destrămate. Pe baza acestor liste vom face propriile anchete sociale pentru a stabili pentru fiecare caz în parte de ce are nevoie.
Rep: Acţiunile umanitare nu se pot realiza fără donaţii. Cât de receptivi credeţi că vor fi agniţenii în ceea ce priveşte acest lucru?
P.H.: Am început cu cei 2% din impozitul pe venit şi până acum sunt semnale încurajatoare. În primele 4 zile am primit peste 20 de cereri. Pentru fiecare proiect în parte urmează să contactăm anumite firme pentru a-i informa asupra beneficiilor pe care le pot avea sprijinind Crucea Roşie.
Rep.: E nevoie deasemenea de membri şi voluntari! De câte persoane ar fi nevoie pentru ca acţiunile să se desfăşoare în condiţii optime?
P.H.: Ideea este să fie un număr cât mai mare de voluntari. Un număr optim ar fi 40 dar contează în funcţie de acţiuni şi vârsta voluntarilor. Ideal ar fi să avem voluntari de toate vârstele.
Rep.: Ce proiecte de început va desfăşura Crucea Roşie Subfiliala Agnita?
P.H.: Luna aceasta vom derula o campanie stradală de informare şi vom avea o acţiune de Mărţişor şi 8 Martie. Avem deasemenea campanii naţionale transmise de la Bucureşti şi campanii iniţiate de noi.