vineri, 29 noiembrie 2013

Direcția Județeană de Cultură, Culte și Patrimoniu Național Cultural (DJCCPNC) Sibiu cu Asociația Monumentum. montează 15 panouri informative în județul Sibiu, în cadrul unui proiect dezvoltat în colaborare. 
Este vorba de opt localități de pe Valea Hârtibaciului, (Chirpăr, Veseud, Pelișor, Apoș, Hosman, Ghijasa de Jos, Iacobeni și Agnita) și alte șapte localități de pe Valea Târnavelor (Biertan, Copșa Mare, Valea Viilor, Moșna, Bazna, Valchid și Dumbrăveni), care vor avea câte un panou în care li se explică regulile de interveție asupra clădirilor monumente istorice.
”Scopul acestor panouri este acela de a le amplasa în localitățile din aceste zone de protecție a monumentelor. Acest demers este pentru a ajuta cetățeanul să înțeleagă ce înseamnă protecția unui bun imobil și măsurile care sunt corecte și care nu sunt corecte. Este un prim pas, pentru a oferi informarea necesară cetățenilor cu privire la ceea ce au și ceea ce nu au voie să facă la restaurarea clădirilor monumente istorice”, a declarat directorul DJCCPNC Sibiu, Razvan Pop.
Costul acestor panouri a fost de 3000 de euro și a fost suportat de Asociația Global Heritage Found, parteneră a proiectului.
Proprietarii de monumente istorice ar putea acccesa credite avantajoase pentru restaurare
Directorul de la Asociatia Monumentum, Eugen Vaida, a declarat că DJCCPNC Sibiu s-a dovedit cel mai important partener al acestui proiect și că va cauta mijloace practice, de natura financiară, de care cei care detin un monument istoric să poată beneficia pentru reamenajare sau restaurare corectă.
”Un prim contact cu oamenii l-am avut când am împărțit acele broșuri informative, și aceștia ne-au spus, ok, informați, dar concret ce faceți pentre a ne ajuta să le păstrăm, pentru că pe noi ne costă ceva mai mult. Și atunci, noi, le-am spus că, pe viitor, se vor implementa și programe de finanțare și sprijinire. Chiar săptămâna aceasta, vineri, vom avea o discuție cu una dintre cele mai importante bănci pentru o linie de finanțare, foarte avantajoasă, pentru cei care vor să-și restaureze monumentul istoric care este casa lor în mod corect. Este vorba de un credit, nu pot să vă dau deocamdată foarte multe detalii, dar sperăm să putem să implicăm în acest proiect și guvernul și Ministerul Culturii”, a declarat Eugen Vaida.
Atât Eugen Vaida , cât și Răzvan Pop și-au exprimat dorința implementării unor programe prin care statul să suporte în parte aceste lucrări la monumente istorice, costurile fiind mult mai mari decât lucrările la clădiri obișnuite. De asemenea, Vaida a spus că ar trebui să se acceseze și fonduri europene nerambursabile în acest sens.

Eugen Vaida