vineri, 29 noiembrie 2013

Seminar dedicat potenţialilor operatori turistici şi culturali de pe Valea Hârtibaciului
Satul Viscri, județul Brașov, 3 noiembrie 2013

Asociaţia Monumentum a organizat în cadrul proiectului VIVA EASTPART - Valorificarea patrimoniului şi îmbunătăţirea capacităţii de management a centrelor istorice mici în zona Parteneriatului Estic, implementat de către Asociația pentru Tranziție Urbană, un seminar cu titlul „Amenajarea de pensiuni turistice în clădiri vernaculare” dedicat potenţialilor operatori turistici şi culturali de pe Valea Hârtibaciului, proprietari de case tradiţionale, care vor să-şi  transforme locuinţele în pensiuni turistice de tipul bed&breakfast. 
Seminarul a avut loc în data de 3 noiembrie la Pensiunea Viscri 125 din satul Viscri, județul Brașov și a avut drept scop educarea și informarea proprietarilor de case tradiţionale în vederea dezvoltării iniţiativei antreprenoriale în domeniul turismului  prin punerea în valoare a fondului construit tradiţional ca o sursă de venit şi motor de dezvoltare al comunităţii locale. Un număr de 30 de potenţiali dezvoltatori de servicii turistice de tipul bed&breakfast a fost ales din satele de pe Valea Hârtibaciului şi zonele limitrofe: Hosman, Marpod, Zlagna, Brădeni, Chirpăr, Biertan, Apold, Șaeș, Daia și Tilișca, care au participat la o lecţie practică pe tema amenajării turistice a propriei locuinţe tradiţionale, într-o localitate care poate fi considerată un exemplu de succes: satul Viscri din judeţul Brașov.
În cadrul seminarului au fost prezentate și dezbătute probleme de conversie adecvată a clădirilor tradiționale în spații cu destinație turistică, legislație, clasificare, management turistic și posibilități de finanțare cu programe interne și internaționale pentru aceste pensiuni. Prezentările au fost susținute de către Octavian Arsene, director în cadrul Autorității Naționale pentru Turism,  Răzvan Pop, director al Direcției pentru Cultură din Sibiu, Andrea Rost de la Fundația Mihai Eminescu, Mihai Grigore operator cultural și de turism din Viscri și Eugen Vaida, președintele Asociației Monumentum.
Seminarul a fost precedat de un tur ghidat și vizite la mai multe pensiuni din aceeași localitate care pot constitui un exemplu de bună practică, după cum urmează:
Vizita la pensiunea Alteței Sale Regale a Marii Britanii, Prințul de Wales care prin intermediul Contelui Kalnoky și-a pus la dispoziție pensiunea pentru acest proiect. Amenajarea constituie un exemplu în domeniul turismului cultural, model de restaurare şi amenajare turistică prin ilustrarea conceptului de „downshifting” opus opulenţei de import cu care locuitorii din mediul rural îşi decorează casele. 
Tur ghidat al localităţii, pentru descoperirea elementelor de peisaj cultural, coerenţa stradală care, păstrate neschimbate, constituie o miză importantă pentru activităţile turistice şi culturale ce pot fi implicate în dezvoltarea durabilă.
Prezentarea unei iniţiative familiale de succes: amenajarea de cazare în stil tradiţional pentru turişti. Modelul este atrăgător, căci profilul social al proprietarului este similar celui al majorităţii cursanţilor. Astfel, aceştia au putut vedea „pe viu” cum o casă tradiţională, veche, şi lipsită de confort poate deveni o afacere de succes, în condiţiile în care numărul crescând de turişti implică o cerere crescută de oferte de cazare în sudul Transilvaniei.
Prezentarea unui exemplu de reconversie funcţională a unei clădiri (şura şi casa) şi de modernizare adecvată: pentru că oamenii nu mai cresc animale, șurile şi-au pierdut funcţia de depozitare de materiale furajere. Proprietarii, nemaiavând nevoie de ele, le demolează, pentru a le folosi ca lemn de foc. Dărâmarea lor are consecinţe grave, căci afectează peisajul cultural tradiţional sud-transilvănean. De aceea, se recomandă ca alternativă la construcţiile noi din beton şi cărămidă reconversia şurilor (restaurarea şi reamenajarea lor în acord cu cerinţele de confort moderne) în locuinţe sau pensiuni turistice, nu dărâmarea. În exemplul prezentat, şura a devenit locuinţa cu living şi bucătărie pentru o pensiune amenajată în stil tradiţional. Totodată, le-au fost prezentate cursanţilor exemple de modernizare şi reabilitare adecvată a interiorului: băi, dormitoare, etc.
În cadrul seminarului participanții și-au exprimat dorința de a fi sprijiniți în viitoarea activitvate turistică de către consiliul județean Sibiu și de către organizațiile responsabile în domeniu, prin includerea lor în strategia turistică a județului și implicarea în evenimentele cultural-turistice ce se desfășoară în regiune. 

Eugen Vaida