joi, 1 mai 2014

Ajuns la cea de-a IX-a ediție, Festivalul Hârtibăcenilor, eveniment folcloric dedicat cântecului jocului și portului popular de pe Valea Hârtibaciului s-a bucurat și de această dată de succes atât în rândul spectatorilor și invitaților cât și în rândul  participanților. Aplauzele celor prezenți în curtea Căminului Cultural din Nocrich au încununat prestația tuturor soliștilor și dansatorilor din ansamblurile folclorice care au urcat pe scenă. Micii sfârâiau pe grătarele încinse, căldura unei zile însorite de dumincă era stinsă cu berea și răcoritoarele de la tarabe, iar spectatorii se bucurau de toate ingredientele unei sărbători populare.
Festivalul a avut însă și momente de tensiune. Invitați la eveniment alături de alți oameni politici din județul Sibiu, reprezentanții unui partid politic nu au ratat șansa de a-și face campanie electorală. Aceștia au împărțit la intrarea în curtea Căminului Cultural din Nochrich pliante electorale și au purtat pe tot parcursul festivalului articole vestimentare în culorile partidului din care fac parte. Acțiunea nu s-a lăsat nesancționată, Președintele Asociației Valea Hârtibaciului, ing. Ioan Dragoman a ținut să precizeze că este pentru prima dată când se întâmplă ca la Festivavul Hârtibăcenilor să se desfășoare o campanie electorală. “Mă așteptam să văd culorile costumul popular hârtibăcean nu culorile unui partid” a spus ing. Ioan Dragoman. În replică, reprezentantul partidului politic în cauză a spus că nu este vorba de o campanie electorală din moment ce personal nu i-a spus niciunei persoane pe cine să voteze.
În deschiderea Festivalului Hârtibăcenilor pe scenă au urcat oameni politici importanți ai judeșului, printre care Președintele Consiliului Județean, Ioan Cindrea, Prefectul județului, Ovidiu-Ioan Sitterli, Deputații Raluca Turcan și Ioan Axente, care împreună alături de consilierii județeni și primarii din comunele de pe Valea Hârtibaciului au ținut să aminească despre importanța culturii și implicit a folclorului din această zonă.
Primarul Nocrichului a fost involuntar protagonistul unui moment tragi-comic. Emoțiile organizării unui eveniment de asemenea anvengură. Primarul ec. Ionel Vișa i-a informat pe spectatori că prezența lor la eveniment este răsplătiră cu mici pe baza tichetului primit la intrare dar în momentul în care le-a amintit invitaților că lor le este oferită o masă în incinta căminului i-a speriat pe aceștia. „Vă rog să nu plecați și să mă lăsați cu ceaunul să îl dau câinilor pentru că îi intoxic...“, a spus Primarul. Gafa a fost dreasă imediat de acesta care a adăugat „ ...pentru că e mai gras“. Bineînțeles că mâncarea pregătită a fost gustoasă și nu a pus în pericol sănătatea niciunuia dintre cei care au servit, de la oameni politici la reprezentanți ai presei sau ai forțelor de ordine prezente la eveniment.
Una peste alta, cea de-a IX-a ediție a Festivalului Hârtiăcenilor a reprezentat un succes, iar media de vărsă fragedă a membrilor ansamblurilor participante anunță un parcurs lung a evenimentului dedicat hârtibăcenilor.

Bogdan Albu