joi, 1 mai 2014

A fost rândul comunei Nocrich să fie gazda celui mai important eveniment cultural de pe Valea Hârtibaciului, Festivalul Hârtibăcenilor. Edilii acestei localităţi au dovedit că ştiu să-şi primească oaspeţii indiferent că aceştia au fost persoane oficiale invitate ori artişti amatori veniţi să-şi reprezinte zestrea culturală a locurilor natale. Este meritul primarului Ionel Vişa şi a consilierilor care i-au fost alături la organizarea acestei sărbători devenită tradiţională.
Timpul frumos a permis celor peste 200 de jucători, grupuri vocale şi solişti să joace şi să cânte pe scena am`enajată în curtea Căminului Cultural.
După saluturile de bunvenit adresat de primarul Ionel Vişa şi  de preşedintele asociaţiei Valea Hârtibaciului, Ioan Dragoman, au urmat  scurte cuvântări ale invitaţilor oficiali, Ioan Cindrea preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ovidiu Sitterli prefectul judeţului, Ioan Axente deputatul zonei, Raluca Turcan deputat de Sibiu şi Maria Lia Bologa consilier judeţean şi reprezentant de seamă al folclorului hârtibăcean. Aceştia au vorbit despre importanţa festivalului, despre rolul acestuia pentru păstrarea patrimoniului cultural pe Valea Hârtibaciului.
A venit rândul artiştilor să urce pe scenă şi să încânte spectatorii veniţi în număr foarte mare să se bucure de un asemenea spectacol.
Deschiderea spectacolului a revenit ansamblului Cununa al Casei de Cultură „Ilarion Cocişiu” din Agnita ale căror performanţe se apropie de cele ale ansamblurilor profesioniste. Succesul lor a fost completat de soliştii vocali, Ioana Bogdan, Petronela Sandu, Constantin Vasilescu şi Florin Zamfir acompaniaţi de orchestra condusă de Nicolae Vîştea.

Au urmat ansamblurile din Bârghiş şi Merghindeal cu dansuri asemănătoare celor din Agnita, beneficiind de acelaşi  instructor coregraf, profesorul Ioan Sârbu.
Asociaţia Culturală din Nocrich, condusă de profesorul Achim Mihuleţ a prezentat în faţa consătenilor şi a invitaţilor o suită de momente artistice variate. Au fost dansuri populare ale echipei Şcolii Gimnaziale Nocrich, grupul vocal compus din elevele, Crişu Rodica, Rusu Daniela şi Tobiaş Ana-Maria, duetul instrumental Ghiţă şi Mihai Creangă, la orgă şi saxafon şi solistul la orgă Ştefan Filip. Din satul Hosman au încântat spectatorii un grup de mici instrumentişti de la asociaţia „Elias” pregătiţi de profesoara Cristina Popa.
Comuna Roşia, gazda festivalului precedent, a fost reprezentată de  grup de fete conduse de profesoara Daniela Ţugulea cu frumoase jocuri aduse din satul Nou. La succesul ansamblului din Roşia a contribuit şi solista Giulia Albu
Cea mai autentică prezentare a jocului din satul natal au făcut-o tinerii din Chirpăr, pregătiţi de instructorul Chirion Stănuleţ, un primar activ nu numai în realizarea de lucrări edilitare ci şi în păstrarea curată a sârbei, purtatei şi învârtitei pe care le-a jucat în tinereţe şi nu le-a mai uitat.
Viitoarea gazdă a festivalului, comuna Iacobeni, a prezentat o suită de jocuri pregătite de profesorul Nicolae Secere şi bine interpretate de elevii Şcolii de Arte şi Meserii din localitate. Tot atât de bine au fost aplaudate şi cântecele solistului Alin Drăgan.
Spectacolul a fost încheiat de ansamblul comunei Alţâna condus de profesoara Livia Coman. Soliştii vocali Roxana Popa şi Ştefan Luca, jocurile populare româneşti, frumos interpretate, au fost completate de un colorat grup de dansuri ţigăneşti aplaudaţi  puternic de mulţimea spectatorilor.
Pentru prima dată la Festivalul Hârtibăcenilor,datorită finanţării de către Consiliul Judeţean,  au fost acordate premii în bani ansamblurilor prezente. Soliştilor vocali reprezentanţi ai comunelor , organizatorii au hotărât să le acorde premii în funcţie de calitatea interpretării. Locul I a fost atribuit solistei Roxana Popa din Alţîna, locul II, solistei Albu Giulia din Roşia şi locul III, lui Alin Drăgan din Iacobeni  şi Ştefan Luca din Alţîna.
Cea de a IX-a ediţie a Festivalului Hârtibăcenilor s-a încheiat, cea de a X-a va avea loc în 19 aprilie 2015 în comuna Iacobeni.
I. Bârsan